Оксана Бучко

Тарас Прохасько привіз тернополянам на фестиваль «Ї» книгу, яку наговорив журналістці

IMG_7460

Сім днів спілкування, 40 годин запису і рік розшифровування – таким чином про творчість автора Тарас Прохаська можна дізнатись у всіх деталях книги «Сотворіння світу», яку написала журналістка Тетяна Терен. Її презентували під час останнього дня 8-го мистецького фестивалю «Ї» у Тернополі 20 червня.

- Я люблю говорити більше, аніж писати. Це одна з причин, чому я прийняв ідею створення  такого проекту, адже це наче наговорити книгу, - зізнається Тарас Прохасько. – Іншою причиною була помітна одразу особлива уважність та зацікавленість журналістки в тому, що вона робить. Зі своєї сторони, я намагався відповідати достатньо та цілісно. 

Як додала Тетяна Терен, вона цінує у роботі етапність, а Тарас Прохасько – вміло імпровізує. Із такого поєднання структури та спонтанності власне складається книга «Сотворіння світу».

- Зазвичай, спершу я думаю над назвою проекту, потім над структурою, яка повинна бути нанизана, наче деталі декору, - розповідає Тетяна Терен. – Ми під час розмов з Тарасом Прохаськом завдяки умінню чути одне одного плавно перейшли від формальності до відкритості, уже на другий день говорили на «ти». Вдалось глибоко зануритись у відповіді, зібрати багато журналістських та літературних знахідок. Я під час інтерв’ю робила репортажне фіксування реальності: залишала живе мовлення Тараса, додавала деталі температури повітря, присутність рідних та друзів автора. Після завершення розшифрування у мене виникла невелика паніка, що передувала розумінню що і куди поставити. Тож у творі знайдете повну структуру - і вступ, і зав’язку, і кульмінацію, а також багато імпровізації від письменника. 

Читати попри популярність відеосюжетів порекомендував наостанок гостям фестивалю «Ї» Тарас Прохасько. 

- Відео дає певні переваги, але читання розмов чи інтерв’ю має додаткову здатність. Навіть коли читаєш швидко чи менше усвідомлено – це дає змогу проробити текст власним голосом. Так починаєш чіткіше розуміти, яким є ти.

Довідково:

Тарас Прохасько - сучасний український письменник, журналіст, один із представників станіславського феномену. Лауреат Шевченківської премії 2020 року за збірку есеїстики «Так, але…».

Тетяна Терен - українська журналістка, кураторка книжкових проектів та літературних програм. У 2018 року стала виконавчою директоркою Українського ПЕН (українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву; входить до мережі національних центрів Міжнародного ПЕН).

Фото пресслужби фестивалю «Ї»

Вибір читачів за тиждень

Відео