Тернопіль: історія літаків із парку (фото, відео)

7OtTEsbR1lE

Бомбардувальника, винищувача, а також гелікоптера з “Топільче” пам’ятають тернополяни середнього віку. Одначе мало хто знає історію появи цих літаків.

- Колись у тернопільському палаці піонерів був військово-спортивний відділ і його керівник підказав звернутися до маршала авіації Кутахова, щоб діти отримали літак як наочність, - розповідає директор Тернопільського центру творчості дітей та юнацтва Світлана Миханчук, пише «20 хвилин».

- Я писала до маршала, і справу вирішили на диво швидко. Уже приблизно через місяць літак прилетів у Тернопільський аеропорт.

Усі ці події, за словами пані Миханчук, розгорталися у 1983-84 рр. Жінка тоді була заступником директора палацу піонерів. А маршал Павло Кутахов — один із керівників військової авіації.

Летіти ТУ-16 довелося, здається, з Москви, пригадує директор центру творчості. Уже у місті з машини демонтували частину крил і в такому вигляді перевезли у “Топільче”. Там крила вчепили знову.

[embed]https://youtu.be/Zp2AksYKCTs[/embed]

- Загалом у парку було два літаки і вертоліт, - продовжує Світлана Миханчук. - Спершу в ТУ-16 можна було зайти. Коли ж його почали нищити, усе закрили. - Ті зразки були цікаві тернополянам, адже у місті до того часу нічого подібного не було.

З цими словами погоджується і голова правління обласної організації Національної спілки архітекторів України Анатолій Водоп'ян.

- Люди ходили, дивилися. Але все понищили, - говорить архітектор. - Трошки шкода, як на мене, що їх немає.

Тернопільська авіація стояла неподалік Серету в гідропарку - зліва від центральної алеї, якщо йти від Надставної церкви на “Дружбу”, каже він. Другим літаком у “Топільче” був МІГ-15, розповідає директор Тернопільської міської станції юних техніків Олег Ковальчук. До слова, пан Ковальчук — перший, хто відгукнувся на прохання допомогти з пошуком фото літаків із парку.

[embed]https://youtu.be/C3O3hJtJnao[/embed]

- Наші фото — з архіву конкурсу на кращу фотографію, який ми проводимо щороку, починаючи із 80-х, - каже він. - Дітям давали плівку, вони йшли на півдня у місто і фотографували. Очевидно, комусь сподобалися літаки. І тепер ці знімки стали корисними.

Для Степана Ковальчука авіація із “Топільче” була цікавою передусім із технічної точки зору.

- Звісно, що техніка не була вже новою, але в рядах авіації ці моделі, здається, ще перебували, - продовжує тернополянин. - Але різні компанії почали залазити всередину і те все “досліджувати”.

Зрештою, на початку 90-х літаки були уже в такому поганому стані, що їх просто вирішили здати на металобрухт. На жаль, нам не вдалося знайти фото гелікоптера, що також стояв у гідропарку. А були у Тернополі ще й інші літаки. Вони стояли у сквері на сучасній вул. Січових Стрільців, де тепер погруддя митрополита Андрея Шептицького. Ці машини забрали також у 1990-му.

Залишився до наших днів у місті тільки один літак — той, що на “Східному”. Цей монумент із МІГ-17 встановили у грудні 1972 року на честь льотчиків, які воювали у боях за Тернопіль. Насправді ж такі винищувачі не воювали ані за наше місто, ані у Другій світовій. Їх же створили тільки наприкінці 40-х. Відзначилися вони уже у Корейській війні.

Вибір читачів за тиждень

Відео