Дарія Шевченко

Тернопільщина – одна з лідерів, де ціни на продукти зросли найбільше

У цілому по Україні ціни на хліб, борошно, м’ясо, молочні продукти, молоко та овочі зросли на 5,6-34,5% в залежності від продукту

Тернопільська область потрапила у п’ятірку регіонів, де найбільше зросли ціни на продовольчі товари. Так, за зростанням цін на продукти лідирують Херсонська область зі зростанням на 29,6%, Черкаська, Миколаївська, Сумська та Тернопільська – де подорожчання відбулось на 13,1-10,3 %.

Про це йдеться в «Огляді продовольчої безпеки та політики в Україні», проведеному Київською школою економіки, пише agronews.ua.

Найбільш значні зміни відбулися у таких категоріях товарів:

  • пшеничне борошно (17%)
  • гречана крупа (27%)
  • просо (35%).

Експерти пояснюють причини подорожчання:

У січні-лютому, наприклад, зміна цін на ці товари склала до 5%. Зростання цін на свинину (10%), молоко (9%), вершкове масло (12%), цукор (7%) і рослинна олія (13%) з початком війни є досить помітним. Наприклад, у порівнянні з довоєнним періодом, зростання цін на цю продукцію не перевищувало 4%, — йдеться в огляді. — Основними причинами підвищення цін стали зростаючі світові ціни на продовольство і енергоносії, викликані, серед іншого, масштабними інфраструктурними руйнуваннями, збільшенням витрат на логістику, збоями в операційній діяльності та поставках в Україні. 

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео