Віра Олександрович

Тернопільщина: що варто знати переселенцям із регіонів, де тривають бойові дії

В Україні спростили порядок взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (ВПО)

Відповідну довідку незабаром можна буде отримати через Портал Дія. Про це вчора, 16 березня, повідомили на сторінці Верховної Ради України

Нагадаємо, люди, які зараз змінюють місце проживання в Україні через воєнні дії, є саме внутрішньо переміщеними особами, тобто ВПО. У Тернополі вони можуть отримати всю медичну допомогу, а також – поміч у реабілітації.

Згідно із Законом «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру, - йдеться в повідомленні. - А громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на представництво інтересів із питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Введення воєнного стану не призводить до обмежень прав суб’єктів на безоплатну правову допомогу, гарантованих Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Безоплатна правова допомога надається у порядку і за наявності підстав, визначених законом.

Окрім того, із 13 березня внесли зміни до «Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО», - кажуть фахівці. - Тепер по довідку про взяття на облік ВПО кожен зможе звернутися не лише до органів соціального захисту населення районних адміністрацій і міст обласного значення, а й до уповноваженої особи громади, ЦНАПу, а згодом – просто подати заяву через Портал Дія.

Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Довідка. Докладніше про це - у Постанові Кабміну.

Фото з допису Тернопільського обласного управління ДСНС

Вибір читачів за тиждень

Відео