Орест Сарматський

Тернопільщина з надією спостерігала за перемовинами Макрона та Зеленського (фото)

Ключова подія сьогоднішнього дня – офіційний візит президента Франції в Україну, під час якого він провів переговори із Президентом України Володимиром Зеленським.

Безумовно, подія, за якою спостерігали жителі Тернопільської області, непересічна. Чому? Та тому, що це перший офіційний візит лідера французької республіки в Україну з 1998 року. Тоді Жак Ширак був останнім президентом Франції, який відвідав Київ.

І ось, як повідомляє Укрінформ, президент Франції вперше за 24 роки прилетів в Україну та офіційно зустрівся з її лідером Володимиром Зеленським. Еммануель Макрон відвідав нашу державу після переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним. 

Візит президента Франції в Україну

Президент Володимир Зеленський заявив, що мирний процес врегулювання ситуації на сході був одним із ключових питань перемовин з президентом Франції Еммануелем Макроном, і висловив сподівання на проведення саміту нормандського формату найближчим часом.

Про це він зазначив під час пресконференції з французьким лідером.

- Саме мирний процес був одним із ключових питань наших сьогоднішніх перемовин. Ми очікуємо, що найближчим часом згідно з домовленостями, досягнутими в ході Паризького саміту ще в грудні 2019 року, ми зможемо провести наступні перемовини лідерів нормандської четвірки, - сказав Зеленський.

За його словами, важливий крок на шляху до саміту - активізація діалогу на рівні політичних радників. При цьому Президент нагадав, що зустріч радників була 26 січня, а наступна запланована «найближчими днями».

Володимир Зеленський та Еммануель Макрон

Також на пресконференції зазначалось, що Україна та Франція продовжать взаємодію у питаннях деокупації територій нашої країни.

Зокрема, Володимир Зеленський зазначив, що має спільне з Макроном бачення щодо безпекових загроз та актуальних викликів для України, для всієї Європи, для світу у цілому.

- Вони вимагають єдності, нових превентивних підходів, європейського лідерства, – додав глава держави.

У свою чергу Президент Франції Еммануель Макрон вважає імплементацію Мінських угод єдиним шляхом досягнення стійкого миру на сході України і закликає всі сторони просуватися до їх повного виконання.

Президент Франції Еммануель Макрон

Він нагадав, що підписання у 2015 році Мінських угод зупинило кровопролиття, і в цьому сенсі можна вважати їх дієвим інструментом.

- Тому ми повинні і далі просуватися, щоб повністю їх виконати. Треба, щоб усі сторони, усі учасники угод дотримували своїх зобов’язань, Франція і Німеччина готові підтримувати ці зусилля, - зазначив Макрон.

Він підтвердив, що 10 лютого у Берліні відбудеться засідання політрадників і висловив сподівання, що процес буде просуватися.

Окрім цього, президент Франції заявив, що для вирішення кризи довкола України можуть знадобитися місяці, і що президент Росії Володимир Путін сказав йому, що не буде стояти за будь-якою ескалацією напруженості, що російський лідер запевнив його у своїй «готовності брати участь у прагненні зберегти стабільність і територіальну цілісність України».

- Я домігся, що деградації чи ескалації не буде, – сказав Макрон журналістам. - Моєю метою було зупинити гру, запобігти ескалації і відкрити нові перспективи. Ця мета для мене виконана.

І насамкінець. Україна та Франція підписали п'ять двосторонніх документів за результатами зустрічі президентів Володимира Зеленського та Еммануеля Макрона.

Зокрема, підписано Меморандум про взаєморозуміння між МВС і «Талес Інтернешнл САС». Крім того, генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв та Крістоф Лановскі скріпили підписами Угоду про співробітництво.

Прийнято і спільну заяву про наміри між ДСНС та АТ «Десотель» (Desautel SAS), меморандум про взаєморозуміння між АT «Українська залізниця» та Alstom Transport SA.

А в межах військово-технічного співробітництва між двома державами підписано угоду між Укроборонпромом та французькою компанією Thales. Сьогодні ж підписано спільну заяву Укроборонпрому з французькою стороною щодо реформ оборонно-промислового комплексу України.

Фото: Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео