Тернопільщина бере орієнтир на агро-інновації

У Тернопільській області пожвавлюється інвестиційна діяльність у сфері сільського господарства

На Тернопільщині набирає обертів інвестиційна діяльність в аграрній сфері.

Принаймні, як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, за останні півтора роки більш жваво почали вводитися в дію нові об’єкти, а це забезпечує створення додаткових робочих місць. Лише за минулий рік сільгосппідприємства краю освоїли майже мільярд гривень капітальних інвестицій, що на 44% більше ніж у 2014 році.

Прикметним є те, що показники галузі рослинництва дають позитивну динаміку, зросло виробництво соняшнику – на 78,1%, плодів та фруктів – на 7,6%, сої – на 2,3 %. Водночас ріст показників врожайності, це не лише питання родючої землі, але в першу чергу, вдалого агро-менеджменту.

Висока врожайність на Тернопільщині дозволяє широко реалізовувати продукцію. За даними департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації, у 2015 році було проведено 1902 ярмарків та виїзних торгівель.

Стратегія розвитку АПК в Тернопільській області передбачає концентрацію інвестиційних ресурсів на пріоритетних напрямках, при цьому ставку роблять на ті культури та продукцію, які є затребуваними та конкурентоспроможними на ринку. Так, значно розширюються площі садів, активно впроваджуються високопродуктивні сорти та гібриди.

Про успіх Тернопільщини в агросекторі може свідчити вже те, що область не тільки вирощує продукцію, але й активно її переробляє – у 2015  році понад 80 млн. грн. інвестовано саме в переробку. Введено в дію першу чергу переробного комплексу та фруктосховища фермерського господарства «Гадз» в Бучацькому районі, відкрито філію державного підприємства «Агроцентр ЄвроХім-Україна» з виготовлення змішаних мінеральних добрив на Кременеччині, введено в експлуатацію соєвий завод ТОВ  «Рентком Тернопіль» потужністю  20 тис. тонн  у Заліщицькому районі.

Використання Тернопільщиною у сільському господарстві інноваційних технологій дозволяє суттєво нарощувати обсяги консервного виробництва, зокрема фруктово-овочевих соків. За перший квартал нинішнього року цей показник збільшився у 4,6 разів. У нинішньому році заплановано продовжити роботу в цьому напрямку. Очікується, що буде введено в дію фруктосховище ТОВ «Україна» (Підволочиський р-н) та приватне підприємство «Аркадія» (Гусятинський р-н), також продовжиться будівництво заводу з переробки сої у корпорації «Агропродсервіс» (Тернопільський р-н).

Прикладом вдалих інвестицій в агросектор на Тернопільщині є приватне аграрне підприємство «Аркадія». Компанія «Ерідон», яка займається засобами захисту рослин, на даному підприємстві має свої демонстраційні поля. За словами Миколи Пилипіва, голови ради об’єднання сільськогосподарських підприємств Тернопільщини, це - постійно діюча лабораторія, в якій проходять випробування найновіші досягнення агротехнічної науки. На 4 тисячах га землі вдалося добитися хороших урожаїв пшениці, ячменю, ріпаку, кукурудзи і сої.

Нещодавно на базі «Аркадії» в рамках Дня поля відбувся семінар – мова йшла про збільшення продуктивності поля та зниження затрат на виробництво. На початку червня Всеукраїнський День поля та саду провело ТзОВ «Бучачагрохлібпром», куди з’їхалося майже 700 гостей з України та з-за кордону. Підприємство має понад 500 га саду, організовано розсадник для вирощування саджанців яблуні, виробляти які планують до 1 мільйона саджанців щороку. Днями в області відбувся Форум аграрних інновацій «Нове зернятко» на базі ПАП «Агропродсервіс».

Тернопільські аграрії переконані, що передові технології можуть стимулювати економіку, але важливим є не впровадження їх «наосліп», а ґрунтовне вивчення та аналіз. Тож заходи з обміну досвідом в Тернопільській області досить розповсюджені й заслуговують на поширення в інших регіонах.

Петро Овчарик

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео