Віра Олександрович

Тернопільщина посіла 8-ме місце в Україні, хоча влітку прогнози були песимістичними (фото)

Основне

Аж 250 бюджетів на Тернопільщині перевиконали план доходів загального фонду. Це стало відомо після підбиття підсумків господарювання у 2020 році.

Таким успіхом із краянами поділилися на засіданні колегії Тернопільської обласної державної адміністрації сьогодні, 3 березня. Доповідав директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. За його словами, обсяг перевиконання 76,3 млн грн.

Скибиляк
Скибиляк

У процесі виконання місцевих бюджетів досягнули приросту надходжень до загального фонду щодо рівня 2019 року на 344,1 млн грн або 7,5%, каже він. Фактично надійшло 4 млрд 957,8 млн грн власних доходів, що становить 100% до початкового і 98,2% до уточненого річного плану. 

Згідно із довідкою Міністерства фінансів України про виконання доходів місцевих бюджетів за 2020 рік, за темпами росту фактичних надходжень загального фонду і темпами зростання фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) Тернопільська область посіла 8-му позицію в Україні.

Колегія
Колегія

Як зазначив Степан Скибиляк, в умовах епідемії COVID-19 виконувати бюджет було дійсно складно.

За підсумками перших 4-х місяців 2020-го, прогнозувалося дуже велике недовиконання, визнає він. Однак після травня ситуація покращилася. І на місцях врешті виконали бюджети на 98,2%, а обласний бюджет 99,3%. Тобто досягнули запланованих показників, які були схвалені на сесіях місцевих рад. 

За його словами, додатково вдалося акумулювати близько 350 млн грн. Ці кошти спрямували на зарплати, сплату за енергоносії, медикаменти, заходи із боротьби з COVID-19. Частина коштів пішла у так званий бюджет розвитку.

Труш_ф
Труш_ф

На думку голови обласної держадміністрації Володимира Труша, врятувати ситуацію допомогли не лише зусилля ОДА, а й підтримка регіону з боку центральних органів виконавчої влади і діяльність місцевого бізнесу, зокрема – аграріїв.

– Яким важким не був 2020 рік (і через епідемію, і через спричинений нею локдаун), але бюджет області вдалося виконати майже на 99%, – наголошує Володимир Труш. – Ми не добрали лише 5,5 млн грн до 100%-го виконання бюджету. І це при тому, що ще в липні ми анонсували можливе недовиконання бюджету у розмірі 40 млн грн. Ми врешті впоралися із тим, аби не довести область до колапсу, і не ставити на межі загроз виплату заробітних плат.

До слова, область торік отримала близько 600 млн грн на дороги. Надійшли гроші із державної казни і на об’єкти Фонду регіонального розвитку і поліпшення інфраструктури у громадах. А ще були витрати на «Нову українську школу», програму «Спроможна школа» тощо. Це все суттєво поліпшило економічний клімат.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео