Оксана Бучко

Тернопільщина – у числі помірних споживачів енергії (інфографіка)

unnamed-19-715x400_0

Україна входить у топ-30 країн з найвищим рівнем споживання енергії. У той же час в Україні недостатньо своїх енергоносіїв для забезпечення потреб споживання. Ще одною проблемою залишається зношеність електромереж, 64% яких експлуатуються вже понад 40 років. Це і зумовлює суттєве відставання від енергоефективних країн.

Такі аспекти функціонування енергетики України 30 жовтня презентувала компанія Тop Lead разом із Американською торговельною палатою в Україні, пише epravda.com.ua. Із аналізу виділили п’ять цікавих фактів про українську енергетику, які варто знати кожному.

  1. Енергетична індустрія дає 8% ВВП країни

1
1

Індустрія дає 8% ВВП або 162 млрд гривень, 25% сплачених податків (133 млрд гривень - ЕП), у ній задіяні 3% населення України, що становить 450 тисяч осіб.

У той же час є залежність від імпорту енергоресурсів. Минулого року Україна імпортувала 19% нафти та газоконденсату (відсоток від використання - ЕП), 27% вугілля, 33% газу, 77% нафтопродуктів та всі 100% атомного палива.

  1. Україна у топ-20 найменш енергоефективних країн світу

2
2

Так, на кожну 1 тисячу доларів ВВП, в Україні витрачається в три рази більше енергії, ніж у Польщі.

  1. Україна входить до топ-30 країн, які споживають найбільше енергії

3
3

Україна виробляє тільки дві третини енергоносіїв, які споживає. Директор Тop Lead Станіслав Шум рекомендує вирішити таку проблему шляхом збільшення власного видобутку газу, розвитку «зеленої» енергетики, інвестицій в енергоефективність та створення прозорого ринку.

  1. Найбільшим споживачем енергії в Україні є Дніпропетровська область

4
4

До п’ятірки областей, які споживають найбільше енергії, увійшли Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Харківська та місто Київ. Тернопільська область – у числі регіонів із невеликим споживанням енергії.

  1. Українські електромережі застарілі та зношені

5
5

Основна частина електроенергетичного обладнання була введена в експлуатацію у 1960-1970-х роках, а спроектована за нормами 1950-х років

Фінансування заходів підвищення ефективності індустрії в Україні знижувалось з 2008 року. У світі у 2015 році саме в енергетику вкладали кожен восьмий долар інвестицій.

фото epravda.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео