Тернопільщина втратила комунальний санаторій на березі Чорного моря

936192_154097354773269_28749167_n

Мабуть, мало хто знає, однак популярна сьогодні база відпочинку «Надзбруччя» на березі Чорного моря є власністю Тернопільської обласної ради, а отже, громади. Однак жодного прибутку від діяльності комунального підприємства жителі області не мають. Більше того, з комунальним закладом немає жодного контакту, а його керівника тепер шукатимуть правоохоронці, повідомляє Номер один.

База сама по собі

«Надзбруччя» – популярна база відпочинку в Затоці Одеської області. Тим, хто збирається цього року відпочивати на півдні країни, мабуть, добре відоме це місце. У пошуковику база знаходиться на перших позиціях при комбінації «Затока відпочинок».

«База відпочинку «Надзбруччя» — ідеальне місце для комфортабельного і недорогого відпочинку. На базі розміщені капітальні будинки: кам’яний та дерев’яний карпатського типу – номери стандарт зі всіма зручностями, також є 2-поверхові дерев’яні будинки, 2-кімнатні – номери стандарт+ зі всіма зручностями. На території бази відпочинку є танцювальний майданчик, волейбольний і дитячий майданчики, платна стоянка для автомобілів. На пляжі встановлено душові. База відпочинку має їдальню на 200 місць» –  так рекламують те місце відпочинку на спеціалізованих сайтах.

Ось тільки про цю базу тернополяни мало що знають, а особливо, що її «родовід» починається з Тернопільщини.

Так, саме Тернопільська обласна рада була засновником комунального підприємства. А перебувало воно на балансі управління житлово-комунального господарства Тернопільської облдержадміністрації. Як, зрештою, і ще кілька підприємств, серед яких на той час ще комунальне «Зелене господарство».

За останні роки про базу в облраді – ні сном, ні духом. Вони живе сама по собі, її засновники – самі по собі.

З’ясувалося, на те є причини. Керівник комунального підприємства зник, розповідають в обласній раді, з ним немає зв’язку, він не відповідає на офіційні запити. На сайті обласної ради зазначено, що керівником КП є Михайло Панцьо. Як нам стало відомо із власних джерел, він є рідним братом відомого у Тернополі Івана Панця.

– Ми двічі зверталися до керівника установи з проханням надати звіт про діяльність підприємства, – каже голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, – але так і не отримали його. До того ж до 1 липня комунальна установа має внести зміни до статуту. Станом на сьогодні вона цього не зробила. Керівник бази відпочину не виходить на зв’язок.

Де фізично перебуває директор КП (на Одещині чи в Тернополі), в облраді також не знають. Зважаючи на це, Віктор Овчарук дав доручення звернутися у правоохоронні органи щодо діяльності комунальної установи. Тепер керівника підприємства буде розшукувати поліція.

Було ваше, стало наше

Виявляється, не виходити на зв’язок у керівника є чимало підстав. Ситуація з базою відпочинку доволі складна і вже пройшла кілька кіл судових розглядів. У свій час вона навіть перебувала у приватній власності.

Як вдалось дізнатися «Номер один» із власних джерел, близько восьми років тому кілька впливових осіб із числа керівників комунальних і державних підприємств Тернопільщини без погоджень вклали у базу власні кошти. Жодних дозволів на проведення реконструкції чи будівельних робіт рада на той час не давала, каже Віктор Овчарук. Однак за мовчазної згоди керівництва області у базу почали інвестувати. Вклавши кошти, так звані інвестори почали претендувати на частку власності.

Як стало відомо Тернопільській облраді з листа відділу державної реєстрації Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, 29 травня 2012 року держреєстратором було проведено реєстраційну дію щодо виключення юридичної особи Тернопільського обласного комунального підприємства база відпочинку “Надзбруччя” з Єдиного держреєстру підприємств та організацій України.

Здавалося, чому суд Одещини був таким лояльним до фізичних осіб і фактично викинув із числа засновників бази відпочинку Тернопільську обласну раду. Ймовірно, так сталося через те, що рідний брат керівника підприємства Михайла Панця, Іван, працював у Тернопільській обласній адміністрації  і був радником впливової політичної фігури – Миколи Азарова. Чи взаємопов’язані ці факти? Відповідь можуть дати лише правоохоронці.

Родинний бізнес

А вже невдовзі база відпочинку на березі моря перетворилася базу відпочинку «Надзбруччя» товариства з додатковою відповідальністю «Зелене господарство» (про нього йшлося вище). У свій час товариство також мало статус комунального і підпорядковувалось управлінню ЖГК області.

Але потім його очолив той же таки Іван Іванович Панцьо. Згодом з його керівництвом була пов’язана низка скандалів. Зокрема, члени товариства поскаржились у прокуратуру, що він чинить тиск на колишніх працівників «Зеленгоспу», котрі пропрацювали значну частину свого життя в даному господарстві. Як повідомляють місцеві ЗМІ, ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 05 березня 2013 року у справі № 9/69/5022-1006/2012 розпочато провадження у справі з приводу того, що соціально незахищені категорії працівників не отримують  належної їм компенсації за частки в «Зеленгоспі».

Працівники скаржились, що Іван Панцьо використовує службове становище. Між іншим, він тривалий час перебував на авторитетних керівних посадах: був заступником голови ТОДА, очолював Контрольно-ревізійне управління (КРУ).

Базу відпочинку «Надзбруччя» було перереєстровано в Одеській області як базу товариства. За даними інформаційно-аналітичної платформи youcontrol.com.ua, до складу засновників установи входять Іван Іванович Панцьо та Стефанія Єлісеєвна Панцьо (дружина). Уповноваженою особою підприємства є Михайло Шабат.

«Номер один» зв’язалася з Іваном Панцьом. Зараз він перебуває на санаторному відпочинку. Чоловік зазначив, що вперше чує, що керівника комунальної установи шукає обласна рада. Сказав, що ніколи не очолював КП, не мав до нього відношення і не знає, про що йде мова. Коли ми запитали, можливо, сьогодні підприємство має інший статус, але все з береглася назва «Надзбруччя», відповів: «Не знаю, можливо».

Тернопільська обласна рада неодноразово подавала до суду щодо повернення підприємству статусу комунального. Суд першої інстанції програла. За час головування Олексія Кайди обласна рада  подала позов до другої інстанції і виграла справу. Тим не менше, фактично нічого не змінилося. Де-юре база хоч і комунальна,  але фактично її використовують у приватних інтересах.

Зоряна Гарасимів

Вибір читачів за тиждень

Відео