Віра Олександрович

Вся Тернопільщина тепер живе за «помаранчевими» законами

Знімок

На всій території Тернопільщини тепер діє карантин «помаранчевої» зони. Про це повідомили на сторінці Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації у соціальній мережі «Фейсбук».

Для нашого краю це фактично нічого не змінює, адже Тернопіль і область ще від літа є неблагополучними щодо поширення COVID-19. Тому у нас постійно десь запроваджували не те що «помаранчеву», а «червону» зону карантину. І бізнес та заклади культури до відповідних санітарних вимог уже звикли.

Нагадаємо, на засіданні Уряду нещодавно скасували так званий карантин вихідного дня. Замість нього запровадили інші вимоги - карантин помаранчевої зони, причому - не лише у будні, а й у вихідні дні. І це варто взяти до уваги місцевим підприємцям, адже тепер всі мають працювати, дотримуючись вимог:

  • заклади харчування не можуть працювати із 22:00 до 7:00, виняток - доставка і їжа/напої «на виніс»;
  • зачинені розважальні заклади (дискотеки, нічні клуби та інше);
  • кінотеатри і театри можуть працювати при заповненні залів лише на 50%;
  • проїзд у громадському транспорті - лише за кількістю сидячих місць;
  • проведення масових заходів за участі більш як 20 чоловік (виняток - деякі спортивні заходи без глядачів) – під забороною;
  • заняття групами більш як 20 людей, крім садків і шкіл;
  • спортзали та фітнес-центри - на 20 кв. м не більш як 1 людина;
  • серед закладів розміщення дозволена робота готелів і закладів соцдопомоги чи реабілітації.

Надалі у Кабінеті Міністрів пообіцяли при розробленні посилених карантинних заходів враховувати пропозиції міських голів та ОДА. Це сталося під час онлайн-наради Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із міськими головами щодо ситуації з поширенням COVID-19 на території України. Очільник поінформував усіх, що Верховна Рада 4 грудня схвалила пакет законопроектів, спрямованих на підтримку людей і бізнесу в разі запровадження посилених карантинних заходів. Виявилося, що очільники міст та ОДА - спільні в думці щодо обмеження на час посиленого карантину діяльності дискотек і нічних клубів, закладів громадського харчування із організацією дозвілля, а також хостелів. Також понад 90% підтримують обмеження у роботі святкових ярмарків, ТРЦ, ресторанів, кінотеатрів і театрів. Тож повний перелік вже узгоджених заходів оприлюднять 9 грудня.

Графіка
Графіка

До речі, як кажуть тернопільські медики, нову хвилю зростання захворюваності нам варто очікувати у лютому-березні 2021 р. Наразі ж маємо більш-менш стабільну ситуацію. Втім, число летальних випадків на Тернопільщині останнім часом зростає.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео