Ростислав Фук

Тернопільські медики зробили дві складні операції із заміни аортального клапана

Це новий рівень кардіохірургічних операцій, кажуть медики

У Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше виконано транскатетерну імплантацію аортального клапана. Про це повідомили на фейсбук-сторінці лікарні.

Команда лікарів із відділень інтервенційної радіології, кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні та відділення мініінвазивної кардіохірургії клініки для дорослих центру дитячої кардіології та кардіохірургії міста Київ прооперували двох пацієнток, у яких було критичне звуження аортального клапана та важка супутня патологія.

За словами завідувача відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії нашої лікарні Богдана Маслія, обоє пацієнток – пенсійного віку:

Одна з них має важке викривлення хребта, внаслідок якого анатомічно складне положення серця, аорти та інших внутрішніх органів. Це практично унеможливлювало виконання заміни клапана іншим доступом окрім трансапікального, що, власне, було й проведено.

Суть операції полягає в тому, що на працюючому серці виконується невеликий отвір, на якому через трубку-катетер по провіднику вводиться згорнутий клапан. Позиціонування контролюється як рентгенівським зображенням, так і черезстравохідним ультразвуковим датчиком.

Після імплантації хірург затягує вузол навколо отвору і вшиває рану. Крововтрата є мінімальною. Це новий рівень кардіохірургічних операцій, кажуть медики.

До слова, лікарня вже має досвід імплантації шести аортальних клапанів через стегнову артерію. Тепер ж освоїли і цю методику, яка має свої переваги для певної групи пацієнтів.

Читайте також: У Тернопільській лікарні проводять унікальні операції 

Фото Тернопільської обласної клінічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео