Тамара Коблик

У Тернопільській лікарні проводять унікальні операції (фото)

Заміна аортального клапана через судинний доступ: з методикою TAVI – швидша реабілітація і більше можливостей

Завдяки проведенні оперативних втручань з методикою TAVI пацієнти уникають багатьох труднощів, пов’язаних з реабілітаційним періодом. А також така методика дозволяє продовжити і покращити якість життя пацієнтам, які потребують заміни аортального клапана, та, на жаль, відкрита операція несе для них занадто великі ризики. Про це розповіли на сторінці Тернопільської обласної клінічної лікарні у фейсбуці.

Дана операція виконується при аортальному стенозі, значно рідше при аортальній недостатності. Саму операцію виконує завідувач відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Богдан Маслій за участі проктора з імплантації таких клапанів та спільно з командою кардіохірургів та кардіоанестезіологів, – пояснює лікар-серцево-судинний хірург Зоряна Вівчар.

Ця операція особлива тим, що не потрібно робити розріз на грудній клітці. Пацієнт проходить набагато легшу реабілітацію, не потрібно обмежувати себе у фізичних навантаженнях, термін перебування у стаціонарі коротший.

По суті, головна мета операції - через малесенький судинний доступ, зазвичай через стегнову артерію, через спеціальний інтродюсер провести до серця спеціальний саморозкривний біологічний клапан. Спочатку балоном руйнують власний аортальний клапан, а тоді по провіднику вводять біопротез таким чином, що він займає необхідну позицію, розкривається і починає функціонувати. Також важливо, що з часом, коли протез зношується, виконувати TAVI можна повторно, – зауважує завідувач інтервенційної радіології Богдан Маслій.

Кому підходить операція TAVI

  • Людям похилого віку.
  • Пацієнтам, яким протипоказані відкриті операції - з важкими супутніми захворюваннями, високим анестезіологічним ризиком.
  • Пацієнтам зі зниженою мобільністю, у яких в силу захворювань опорно-рухового апарату чи залишковими явищами після перенесеного інсульту період реабілітації буде ускладнений.

Читайте також: У Тернополі врятували життя двох людей, пересадивши їм нирки від посмертного донора

4 роки поневірянь по лікарнях: тернопільські медики допомогли юнаку, який вже переніс 7 операцій

Вперше у Тернополі медики відновили втрачені функції кисті двом військовим, які отримали мінно-вибухову травму (фото)

Фото зі сторінки Тернопільської обласної клінічної лікарні у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео