Оксана Бучко

Тернопільські медики розповіли, як розпізнати інсульт у перехожого

d60b5dfffa5329382616df3a954eebe3

Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру розповіли, як швикдо розпізнати інсульт у перехожого, тим самим врятувавши людині життя.

Іноді важко відразу розпізнати симптоми інсульту. На жаль, відсутність обізнаності призводить до трагедій. Потерпілий від інсульту може отримати серйозні порушення роботи мозку, у випадку якщо людям, що знаходяться поблизу не вдалося вчасно розпізнати ознаки інсульту. На сьогодні лікарі стверджують, що будь-який свідок події може розпізнати симптоми інсульту, задавши потерпілому три прості завдання:

* Попросіть постраждалого ПОСМІХНУТИСЯ. * Попросіть ЗАГОВОРИТИ. Попросіть вимовити просте речення. Зв’язано. Наприклад: За вікном світить сонце. * Попросіть його або її ПІДНЯТИ обидві руки.

Увага! Ще один спосіб розпізнати інсульт крім вищезгаданих: попросіть постраждалого висунути язик. І якщо язик кривої або неправильної форми і западає на одну або іншу сторону, то це теж ознака інсульту. Якщо Ви відзначили у потерпілого проблему з якимось із цих завдань, негайно викликайте швидку і опишіть симптоми прибулим на місце медикам.

Найчастіше перші симптоми інсульту такі:

– раптова слабкість в руці і / або нозі; – раптове оніміння в руці і / або нозі; – раптове порушення мови і / або її розуміння; – раптова втрата рівноваги, порушення координації, запаморочення; – раптова втрата свідомості; – гострий головний біль без будь-якої видимої причини або після важкого стресу, фізичного перенапруження; – раптове оніміння губи або половини обличчя, часто з «перекосом» обличчя, і все це на тлі незвично низького або, навпаки, підвищеного артеріального тиску

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»

Вибір читачів за тиждень

Відео

ДТП