Віра Олександрович

Тернопільські освітяни шиють білизну, ліплять вареники і збирають продукти для переселенців

У школах Тернопільської громади нині активно облаштовують місця для нічлігу евакуйованих, у садочках варять їсти для переселенців.

Знайшли чим допомогти також і в місцевих училищах, і в спортивних закладах. Усі готові у нинішній складний час докладати зусиль для Перемоги України. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

- Заклади освіти громади приймають переселенців і забезпечують їх щоденно триразовим харчуванням, - каже він. – Йдеться про: Тернопільський центр професійно-технічної освіти, Тернопільське вище професійне училище сфери послуг і туризму, Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі, Тернопільське вище професійне училище №4 ім. М. Паращука, а також Тернопільське вище професійне училище технологій і дизайну.

Сергій Надал

До такої ж діяльності долучилися школи №№14, 16, 19, 28, 9 і 10. Окрім того, на базі Галицького коледжу, кількох шкіл і садків освітяни разом із батьківською громадськістю  готують різну випічку, варять вареники, голубці та інші гарячі страви.

- Директори шкіл із Чернихівської, Малашовецької, Кутківецької громад разом із старостами та місцевими фермерами організовують збір овочів та інших продуктів для приготування їжі переселенцям, - додає мер. – До того ж, забезпеченням продуктами, медикаментами, одягом, засобами гігієни, постіллю займаються в усіх освітніх закладах і церковних спільнотах громади.

Окрім того, за його словами, у школі-колегіумі шиють комплекти постільної білизни для облаштування ночівлі у закладах освіти. А в закладах дошкільної освіти, розташованих поблизу професійно-технічних закладів, перуть білизну, щоб забезпечувати всіх переселенців чистою.

- Нагадаю, від початку воєнного стану освітяни разом із волонтерами сплели і передали військовим 1 400 маскувальних сіток, - продовжує Сергій Надал. - Міжшкільний ресурсний центр міста весь цей час навчає охочих першої домедичної допомоги і основ військової справи. У професійному училищі сфери послуг і туризму вчителі трудового навчання наразі шиють сумки для автоматів військовим.

Також у Тернополі створили осередок психологічної підтримки. Надають допомогу краянам і переселенцям щодо подолання паніки, стресу та інших ознак страху.

- Психологи з наших освітніх закладів створили телефонну групу підтримки переміщених і всіх потребуючих, - зауважує мер. – Так, у дитячій кімнаті «Іриска» психологи з освітніх закладів працюють із дітьми-переселенцями і всіма охочими.

У закладах позашкільної освіти, за його словами, нині проводять майстер-класи, розваги, заняття в гуртках, вивчають пісні, читають книги. До цього залучають усіх охочих дітей.

- Я щиро вдячний кожному освітянину, батькам, усім, хто долучився у великій чи малій справі до Перемоги нашої України, - підсумовує мер. – Що цікаво, при цьому наші освітяни не забували і про свою звичну роботу, тому готові відновити навчання – наразі дистанційно.

Довідка. Станом на 09.03.2022 р. у Тернополі залишилося 707 внутрішньо переміщених осіб (ВПО), 5 976 скористалися послугами гуманітарного штабу для ночівлі (транзит).

Фото із відкритих джерел і трансляції на сторінці Сергій Надал.

Вибір читачів за тиждень

Відео