Оксана Бучко

Тернопільські розробники замість маски і окулярів пропонують противірусний шолом (фото, відео)

IMG_20200614_175809_818-1024x897-1

Захистити надійніше медиків від COVID-19 хочуть науковці Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського. Вони тестують самостійно розроблені противірусні шоломи, які не пропускають вірусних агентів завдяки вмонтованим турбіні та двом фільтрам.

Про це детальніше дізналась кореспондентка Світлана Павук для ТСН.

Як зазначає лікар Андрій Ковальчук, що став розробником шоломів, розмір вірусу – 100 нанометрів, а шолом не пропускає й одного нанометру. Тож проникнути вірусу через такий захист - неможливо. Також у такому шоломі легше дихати, адже через турбіну назбирується чисте повітря.

Захист можна носити протягом доби. Як помічають медики, у ньому комфортніше, ніж у масці.

IMG_aa-829x1024-1
IMG_aa-829x1024-1

Для впровадження шоломів в обіг хочуть залучити кошти національного гранту. Ректор медичного університету Михайло Корда додає, що у будь-якому випадку шоломи використовуватимуть для широкого загалу, навіть якщо для цього доведеться витратити ресурси закладу.

- У першу чергу ми це робимо для безпеки наших працівників, багато з яких є практикуючими лікарями, - говорить ректор. – Загалом, розробимо ще 10 типів таких шоломів. В обіг запустимо їх десь через пів року.

Фото ВЗ, відео ТСН

Вибір читачів за тиждень

Відео