Оксана Бучко

Тернопільські судді не нестимуть відповідальність  за завідомо неправосудні вироки 

93ec637-suddi690

Тернопільські судді тепер не можуть бути звинувачені у завідомо нерпавосудних вироках. Статтю Кримінального кодексу про відповідальність суддів за це скасували у Конституційному суді. 

Про це пише pravda.com.ua з посиланням на пресслужбу КС та на рішення суду від 11 червня.

На думку нардепів, відповідна стаття – 375 ККУ – суперечить принципу верховенства права, що порушує вимоги низки статей Конституції. Автори клопотання наголошували, що сполучення слів «завідомо неправосудного» – є оцінним.

У результати у КС визначили, що в статті 375 ККУ немає критеріїв, за якими вирок, рішення, ухвалу або постанову судді чи суддів можна вважати «неправосудними». Тож це призводитиме до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

Таким чином цю статтю назвали такою, що створює ризики та можливості для впливу на судді та може нівелювати конституційні приписи щодо незалежності суддів.

Суд також відтермінував втрату чинності цієї статті на 6 місяців. Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею у відповідність із Конституцією та рішенням КС.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео