Орест Сарматський

Тернопільським господарям на замітку: як не втратити врожай та стати менш залежними від примх природи?

Як змінюватиметься погода, і як до цих змін адаптуватися аграріям?

Підвищення глобальної температури на 5 градусів за Цельсієм протягом століття – майже катастрофічна зміна світового клімату, пише SEEDS

Як зазначає Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру, більшість експертів сходяться у думці, що причиною підвищення глобальної температури є збільшення викидів парникових газів, але є фахівці, що вважають це природнім явищем.

- Достатня кількість тепла для вирощування плодоовочевих культур на сьогодні є на всій території України, а подальше збільшення температури буде обумовлювати тривалість періодів розвитку та зміни врожайності. Для овочевих культур це є досить непогано – в разі наявності зрошення можна отримувати декілька врожаїв за рік. При цьому загальна тенденція підвищення глобальної температури досить сприятливо впливає на якість плодоовочевих культур, а їх ареал вирощування може поступово розширюватися, отримуючи необхідну для визрівання кількість тепла. При цьому зменшується ризик вимерзання та пошкодження плодоовочевих культур внаслідок вимерзання в зимовий період року,- зазначає Тетяна Адаменко.

При цьому негативний вплив підвищення температур, за словами фахівця, полягатиме в зниженні стійкості до стресів багаторічних насаджень, що все частіше виникатимуть через різкі коливання температур.

Такі кліматичні фактори й повинні враховувати виробники сільськогосподарської продукції на Тернопільщині.

Орест Сарматський.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео