Ілона Хомів

Десятки сортів м’яти, лаванда, гортензії, розмарин: родина з Тернопільщини вирощує різні сорти квітів і пряних трав (фото, відео)

Підприємиця Наталя Гелета ще й веде свій блог у тіктоці, де в гумористичному стилі із використанням діалектів розповідає про вирощування рослин та буденне життя 

Вирощуванням багаторічних квітів та пряних трав різних сортів  вже понад шість років займається Наталя Гелета з Тернопільщини разом з чоловіком Ростиславом.  Сім'я має близько 20-ти теплиць з рослинами та земельні ділянки чималих площ, де можна знайти усі культури, які приживаються на нашій землі. Тут вирощують мʼяту, розмарин, тимьян, лавр, плющ, лаванду, чебрець, а також гортензії, дельфініум, літрум, еквігелію, перлиницю, будру.

Якщо ти живеш в селі, то здебільшого роботи у тут немає. Люди обирають, або їхати за кордон, або займатися сільським господарством. Ми з чоловіком вирішили відкрити власну справу та надати робочі місця односельцям,  – розповідає Наталя Гелета. 

Наталія і Ростислав Гелети вже понад шість років займаються вирощуванням багаторічних квітів та пряних трав різних сортів 

Поле гортензій і власний сорт м’яти “Жуйка”

Починали із вирощування культур, які не були поширеними на Тернопільщині, однак добре прижилися. Трави, які ростуть на полях родини Гелет, продають для декору, виготовлення косметичної продукції та різних видів спецій. Протягом декількох років росту, культури потрібно оновлювати, тому їх зрізають. Зі зрізаних рослин виготовляють запашні чаї для ЗСУ.

Коли ми починали, було важко через те, що не було в кого перейняти досвід. Тому треба було ризикувати, пробувати та вчитися на своїх помилках. Ми мріяли, щоб на наших полях з'явилися гортензії, проте ніяк не могли зрозуміти технологію вирощування цієї квітки. Було багато спроб через, які ми розчаровувалися, адже у нас не виходило, як треба. Так, як писало у книжці нам не підходило, тому тільки через своє бажання та практику ми все ж почали вирощувати гарні гортензії і самі прийшли до правильної технології – каже Наталя Гелета.

Перш ніж навчитися вирощувати готензії, довелося багато вчитися на своїх помилках 

Вона вирощує гортензії різних сортів та кольорів, серед них – білі, червоні, рожеві, зелені. Поле з цими квітами площею майже пів гектара ще досить молоде, а квіти тільки набираються сил. Однак вже наступного року тут очікують буйного цвітіння цих неймовірних квітів. 

Здебільшого сім'я займається вирощуванням рослин, які добре адаптуються під ґрунти Тернопільщини. Проте в асортименті є й рідкісні трави, які з легкістю переносять зимові холоди. 

Ми вирощуємо близько 20-ти сортів м'яти. Також ми спробували та вивели свій ексклюзивний сорт і назвали його “Жуйка”. Рослина має легкий та приємний смак і аромат,  – розповідає Наталя Гелета.

Трави, які ростуть на полях родини Гелет, продають для декору, виготовлення косметичної продукції та різних видів спецій

Про рослини і життєві будні розповідає у тіктоці 

Поміж роботою на землі Наталя Гелета активно веде тікток-сторінку, де багато жартує, ділиться інформацією про вирощування рослин та буденне життя.  У своїх відео жінка використовує багато українських діалектів, адже зізнається, що любить українську мову і культуру та прогне її поширювати. 

Наталія Гелета колекціонує старовинні вишиванки і планує створити музей української культури

Зареєструвалась у тіктоці близько 3-х місяців тому, але вже маю 15 тисяч підписників.  Люди почали дуже активно підписуватися, а я просто викладаю відео для себе, не намагаюсь через цю платформу просувати свій бізнес, бо у мене така більше розважальна тематика. Люблю у своїй мові використовувати старі, автентичні слова і кайфую від спілкування зі старшими людьми, від яких можна почерпнути багато цікавого, записати собі, а згодом розказати своїй аудиторії. Була готова до хейту, але на диво людям навпаки подобається те, що я роблю,  – каже Наталя Гелета.

Приміром, в одному з тікток відео жінка знайомить своїх користувачів з квіткою цикорію (далі цитуємо - ред.):

Шановне панство, будем вивчали природу. Чи зналисьте, жи тово коло дороги всюда росте,  жи то цикорій. Цикорій – той, шо ваші бабці і ви часом пилисьте. Він цвите такими во філєтовенько-синенькими квіточками, такво росте і тішитьсє кожному новому дню. 

 

Також, у планах жінки відкрити музей пов'язаний із українською культурою, над створенням якого вона зараз активно працює. 

Люблю вишиванки і готова їх носити кожного дня. У моїй колекції є близько 50-ти старовинних вишиванок. Тому й вирішила створити музей у  одній зі старих сільських хат, яку ми придбали, – ділиться планами Наталя Гелета. 

До створення музею долучаються односельці Наталі та приносять їй старовині речі, які у них залишилися та лежали без діла. 

Читайте також: Жителька Тернопільщини розмалювала бабусину хату, якій понад 100 років.

Тернополянка перетворила свій город на лавандовий рай.

Фото надані Наталією Гелетою

Відео: тікток @geletanata

Вибір читачів за тиждень

Відео