Ростислав Фук

Тернопільський лікар створює унікальні 3D-картини з соломи

На своїх полотнах майстер найбільше любить зображати світ природи та міфічних істот. Зазвичай на їхнє виготовлення витрачає кілька тижнів

Петро Левицький за професією лікар. Очолює Тернопільський міський клініко-діагностичний центр. Незважаючи на постійну зайнятість, завжди знаходить час для творчості: чоловік вправно творить із соломи унікальні 3D-картини, які захоплюють своєю досконалістю та оригінальністю задуму, пише Сільський Господар.

Петро Левицький є кандидатом медичних наук, доцентом кафедри медицини катастроф і військової медицини Тернопільського медуніверситету. Свою професійну діяльність чоловік успішно поєднує зі спортом. Він – голова Тернопільської обласної федерації аматорського кікбоксингу Всесвітньої традиційної кікбоксерської асоціації.

Вперше солом’яні полотна я побачив на Рівненщині, – розповідає Петро Левицький. – Вони мені настільки сподобалися, що я одразу попросив познайомити мене з їхньою авторкою. Звісно, майстриня поділилася своїм творчим процесом, утім була певна, що це заняття не для мене. Переконувала, що ця робота дуже кропітка, вимагає багато часу і зусиль. Але моя наполегливість «взяла гору».

Першу картину – солом’яну гвоздику – чоловік творив майже пів року. Так, нині він не соромиться зізнатися, що це було нелегко, але результат перевершив усі сподівання.

Картину я подарував дружині на день народження, вона була у захваті, – пригадує майстер. – Зізнаюся, я також. Ще раз доказав собі і своїм рідним, що доклавши зусиль, можна досягти бажаного результату. Головне, впевнено йти до мети.

Тепер у Петра Левицького чимала колекція полотен із соломи. Вони прикрашають його робочий кабінет і власне помешкання. Ними захоплюються глядачі під час творчих виставок.

Творити такі картини – й справді кропітка робота, але дуже захоплива, – каже чоловік. – Насамперед потрібно заготовити солому. Робити це слід влітку за сухої погоди. Найкраще підходить ячмінна, вівсяна та пшенична солома. Кожну соломинку потрібно обережно розрізати вздовж стебла, прокип’ятити, випрасувати. Жодних барвників не використовую. Для отримання бажаного кольору солому прожарюю. Далі на папері малюю ескізи, вирізаю їх, а потім оздоблюю соломою.

На своїх полотнах майстер найбільше любить зображати світ природи та міфічних істот. Зазвичай на їхнє виготовлення витрачає кілька тижнів. А на деякі, як-от картину «Три богатирі» – шість місяців.

Хоча цей процес і забирає багато часу, втім приносить для мене неабияке задоволення, – каже Петро Левицький. – Така зміна діяльності – це найкращий відпочинок. Творчі заняття відновлюють сили, заспокоюють і дають наснагу для життя і праці.

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео