Тамара Коблик

Тернопільський письменник написав краєзнавчу книгу до 500-річчя Чорткова (фото)

Петро Федоришин представив третій том історії Чорткова

Чорткову – 500 років. Скільки це – багато чи мало? Відповідь на це запитання точно може дати відомий журналіст, редактор, педагог, письменник, уродженець села Біла Петро Федоришин, який виклав на папір всі п’ять століть насиченої, важкої, часом кривавої історії Чорткова. Три томи, понад три тисячі сторінок документів, світлин, розповідей про людей, які творили славне місто над Серетом. Днями Петро Степанович у парку культури та відпочинку ім. І.Франка презентував третю – заключну – «Біблію Чорткова». Книга отримала назву «У круговерті часу» та описує історію міста з 1918 по 1991 роки. Про це повідомили у пресслужбі Чортківської міської ради.

Цього разу презентація книги відбувалась у зовсім іншому, оригінальному форматі. Якщо попередні два рази автор на власний розсуд розповідав найцікавіші моменти із книги, поступово привідкриваючи завісу таємничості раніше невідомих сторінок історії міста, то тепер всі гості мали змогу постійно бути дотичними до презентації та навіть перевірити власні знання про рідне місто.

Самій книзі автор приділив небагато часу, адже як можна коротко переповісти те, що написано на 1150 сторінках? Петро Степанович шкодує, що так і не зміг знайти в архівах так звані записки Чортківського магістрату, це своєрідний щоденник міста. Знає напевно, що вони були, передавались із рук у руки, згідно з архівними даними, а потім – немов розчинились у повітрі.

Каже, що якщо аналізувати всі три книги, то найбільше часу витратив на дослідження біографії та діяльності Людвіга Носса, якого автор називає найвизначнішою постаттю 500-літньої історії Чорткова. На жаль, так і не вдалось відшукати його фото, бо медичний університет, у котрому навчався Носс, почав фотографувати на пам'ять своїх випускників через два роки після випуску Людвіга.

Петро Федоришин порівнює кожну свою книгу із трилогії з докторськими дисертаціями!

Автор трилогії подарував Чорткову неймовірну дерев’яну книжну підставку ручної роботи і три томи «Сторінками історії Чорткова» у шкіряній палітурці – у єдиному екземплярі! На підставці зображено поєднання різних культур: і європейська античність із богом Хроносом, і українські орнаменти, калина, а також годинник. А також Петро Федоришин подарував директорці Чортківської гімназії ім. М.Шашкевича Наталії Великоборець цілих 5 томів історії гімназії, які йому вдалось віднайти у багатьох архівах!

Нагадаємо, 12 липня Чортків відзначив 500-літній ювілей. 

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео