Оксана Бучко

Тернопільський апеляційний суд допоміг отримати кошти родині загиблого працівника на «Укрзалізниці»

149314503_858467058219026_4589643229056977051_n

Рішення щодо часткової компенсації моральної шкоди родині загиблого на АТ «Укрзалізниця» працівника  в Тернопільському апеляційному суді визнали законним та обґрунтованим. Апеляцію на нього попередньо подав представник Акціонерного товариства «Укрзалізниця», оскільки вважає недоцільним платити компенсацію через відсутність у діях підприємства вини у нещасному випадку. Зокрема, зазначалось порушення у тому числі й потерпілим нормативних актів з охорони та безпеки праці, що підтверджується висновками спеціальних комісії у двох Актах.

Як встановили попередньо Зборівським районним судом, 24 червня 2015 року у робочий час внаслідок нещасного випадку під час виконання трудових обов’язків на залізничному перегоні Зборів-Золочів загинув працівник колії Андрій С. Через певний час його дружина Любов С. звернулась до Зборівського районного суду із позовом до АТ «Українська залізниця» стосовно відшкодування моральної шкоди, завданої смертю чоловіка, у розмірі по 500 тис. грн на її користь та на користь двох неповнолітніх дітей. Рішенням суду від 22 вересня 2020 року частково задовольнили позов на користь заявниці та її дітей з АТ «Українська залізниця» про стягнення по 250 тис. грн моральної шкоди, пише пресслужба апеляційного суду. На АТ «Укрзалізниця» вимагали скасувати це рішення.

У судовому засіданні, що відбулось у режимі відеоконференції, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду перевірила матеріали справи в межах апеляційної скарги, відзив на неї.  Так, відповідно до статей 1167, 1168 ЦК України, моральна шкода, завдана смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної безпеки, повинна бути відшкодована дружині та дітям, незалежно від вини. Зважаючи на те, що нещасний випадок із працівником «Укрзалізниці» стався у тому числі внаслідок порушення потерпілим нормативних актів з охорони і безпеки праці, апеляційний суд вважає справедливим розмір відшкодування моральної шкоди частково - по 250 тис. грн позивачці та двом дітям. Таке відшкодування називають відповідним засадам розумності та виваженості, а доводи апеляційної скарги у цій частині -  безпідставними.

У результаті Тернопільський апеляційний суд апеляційну скаргу АТ «Укрзалізниця» залишив без задоволення, а рішення Зборівського районного суду - без змін.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео