Оксана Бучко

Тернопільським вчителям англійської варто опанувати ще одну мову – коучингу

96040306_10217269550718960_8561898544435298304_o

Вчителі іноземних мов (ESL Instructor) приватних шкіл можуть також бути коучами деяким студентам. Для цього потрібно завершити певні навчання та пропрацювати мотивацію з клієнтами за їхньою згодою. Так визначаються бажані підходи та мета занять, що у свою чергу може суттєво покращити їхню ефективність.

Про це розповіла ініціаторка онлайн-форуму для приватних вчителів англійської мови (Tutor’s forum) ESL Instructor Марія Лісовська (Львів).

Коучинг – це для покращення навчання, а не для вирішення його проблемності. Проводять такі тренінги із студентами, які є поза важкими категоріями. Їх за можливості проговорють на англійській мові, одразу тренуючи навички говоріння. Узгоджена заздалегідь бесіда зі студентом відбувається за допомогою питань викладача із стовідсотковим фокусом на клієнтові. Відповіді будуть провокувати власні роздуми, що призведуть до вирішення певних проблем щодо вивчення мови.

– Є кілька проблемних моментів, які можуть заважати навчанню: нерозуміння студентом мети вивчення мови, невміння балансувати між пріоритетами і знаходити час для навчання, невідповідність індивідуальної програми навчання, невміння студента обирати різні способи навчання, – поділилась Мар’яна. – Тому потрібно перш за все окреслити ціль. Потім намалювати лінію часу, де розписати «Сьогодні» та «День досягнення цілі». Можна подумати, куди іде енергія та відмовитись від певних речей задля результату в інших сферах. Студент у праві описати бажані шляхи вивчення, аби викладач змінив програму. 

Загалом, студент під час коучингу може перейти із точки 1 до точки 4, де 1 – це несвідома некомпетентність, 2 – свідома некомпетентність, 3 – свідома компетентність, 4 – несвідома компетентність.

Також для кращих результатів радять уявити свої відчуття при досягнутій цілі. Про це розповів на форумі канадієць Tyler Scharf під час лекції «Ефективна підготовка до екзаменів – чому це не тільки про знання мови. Як деякі «неносії» здають екзамени краще за носіїв». Про це на «Терені» - у наступній публікації про освіту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео