Тамара Коблик

Тернополян попереджають про небезпечний рис з Італії

Накопичення кадмію в організмі стає однією з причин захворювання на рак, зниження розумових здібностей і втрати координації рухів

Через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення про виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії (виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turko, Italy; трейдер: WB Polska Sp. Z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021).

Про це повідомили на сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у фейсбуці.

Операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, попереджають про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлений невідповідний продукт Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10), що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Довідково: кадмій — це м'який, тягучий, гнучкий, сріблясто-білий двовалентний метал, який можна легко розрізати. Багато в чому він схожий на цинк, але він здатний утворювати складніші сполуки. один з небагатьох елементів, що не виконує конструктивних функцій в людському організмі. Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть, у незначних концентраціях. Має властивість накопичуватись в організмах і екосистемах. Вдихання кадмієвого пилу швидко призводить до захворювань, часто смертельних, дихальних шляхів і нирок (найчастіше — ниркова недостатність). Поглинення будь-якої значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки і нирок. Сполуки, що містять кадмій, є також канцерогенними. Дані про канцерогенність кадмію обмежені.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео