Тамара Коблик

Тернополянам на замітку: з серпня не купиш антибіотики без рецепта

До кінця цього року медичні та аптечні установи мають підготуватися до повноцінного переходу на продаж рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом

ліки

Із серпня нинішнього року громадяни України зможуть купувати в аптеках антибіотики лише за наявності електронного рецепта. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Електронні рецепти на антибіотики – це перший етап запровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання ліків.

Регулювання продажів антибіотиків шляхом введення електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані щодо призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, в результаті якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів, – йдеться у повідомленні.

У МОЗ звертають увагу на те, що нове правило почне діяти в рамках перехідного періоду в медичних закладах, які працюють із електронною системою охорони здоров'я (ЕСЗ). Якщо заклад охорони здоров'я, до якого звертається пацієнт, не підключений до системи, лікар має виписати паперовий рецепт.

Як повідомив на своїй сторінці у фейсбуці голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Придбати необхідні ліки за рецептом можна буде у будь-якій аптеці свого міста. Для цього достатньо пред'явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Тривалість затяжного перехідного періоду визначена до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні установи мають підготуватися до повноцінного переходу на продаж рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЄСЗ.

Нагадаємо, що в Україні штрафуватимуть за продаж ліків дітям до 14 років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео