На Тернопільщині виявили смертельну недугу

botulism

Один випадок важкого токсичного інфекційного захворювання, в результаті якого вражається нервова система, нещодавно зафіксували  на Тернопільщині.

Серед 66-ти випадків інфекційних захворювань, які зафіксували працівники Тернопільського обласного лабораторного центру 6 червня, був один випадок ботулізму.

Як відомо, ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0, 3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами, пише 24 канал.

Основні симптоми: нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок, порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів), спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, а також сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла, відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці.

У разі виявлення в себе подібних симптомів, тернополянам варто негайно звернутися до лікарів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео