Олена Чепіль

Тернополяни можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу в сімейних лікарів

На Тернопільщині навчання пройшли 740 лікарів первинної медичної допомоги — це 65 % від усіх лікарів 

Відтепер лікарі первинної меддопомоги можуть надавати пацієнтам базову психологічну допомогу та складати план ведення і лікування в межах своєї компетенції. Такі нововведення прийняли у зв’язку з тим, що частина медзакладів Тернопільщини підписали договори за Програмою медичних гарантій за новим пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Про це повідомила директорка департаменту охорони здоровʼя Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко. 

Наразі в Україні вже понад 17 тисяч працівників системи охорони здоров’я пройшли онлайн-курс  з надання допомоги у випадках найбільш поширених психічних розладів. На Тернопільщині таке навчання прослухали 740 лікарів первинної медичної допомоги — це 65 % від усіх лікарів. Навчання  продовжуватиметься.

Департамент охорони здоров’я поставив завдання, аби кожен лікар (-ка) та медсестра (медбрат) пройшли навчання з надання допомоги у випадках найбільш поширених психічних розладів, - повідомляє Ольга Ярмоленко. 

Із 37-ми Центрів первинної медичної допомоги Тернопільщини 24 уже уклали контракт з Національною службою здоров’я України, 2 лікарні з 6, а також 4 медичні заклади приватної власності. 

Зараз дуже багато українців потребують психологічної допомоги. І саме сімейний лікар повинен бути тим, хто перший встановить, що в людини є внутрішні проблеми, що вона засмучена чи в тривозі. На сьогоднішній день це є одним із пріоритетних напрямків держави в галузі охорони здоров’я, - зазначає директорка обласного Департаменту охорони здоровʼя.

Знайти медзаклад, де надають психологічну допомогу, можна за допомогою онлайн-мапи.

Читайте також: Як зберегти ментальне здоров’я під час війни.

Як говорити з дитиною про війну: поради психологині.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео