Юля Вітюк

Тернополяни можуть взяти участь у проєкті «Сади Перемоги» (фото)

Мета ініціативи – ефективно використати кожен клаптик землі, на якому можна виростити врожай, що допоможе знизити ризик гострої продовольчої кризи

В Україні запускають масштабну ініціативу “Сади Перемоги” для забезпечення країни харчовими продуктами. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

Через війну в Україні, яку розв’язала росія, третина українців можуть мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів, – повідомив Іван Лукеря.– «Сади перемоги» – це про самозайнятість сотень тисяч людей, відволікання від психологічного тиску війни і забезпечення харчовими продуктами всю країну. 

У такий спосіб, повідомив міністр, українці дають відповідь окупантам на загрозу голоду. Цей проєкт передбачає надання підтримки територіальним громадам та домогосподарствам, які займатимуться городництвом, зберіганням та переробкою продукції тощо. 

Мільйони українців мають дачі та городи, хтось – балкони й прибудинкові ділянки, які сьогодні можуть стати зброєю проти окупанта. Тож кожен з нас має посадити свій Сад Перемоги! – закликають на сайті ініціативи.

У рамках проєкту українцям надаватимуть консультації: про організацію «Садів Перемоги», про ефективне городництво, про зберігання та переробку вирощеної продукції, про вирощування овочів та зелені в домашніх умовах.

За оцінками експертів, через військові дії у 2022 році Україна може недоотримати: близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових; 53% врожаю гречки; 68% врожаю помідорів; 36% врожаю картоплі; 46% врожаю цибулі; 38% врожаю моркви; 45% врожаю огірків; 32% врожаю капусти; 35% врожаю буряків та багатьох інших культур.

Через військові дії у 2022 році Україна може недоотримати необхідну кількість врожайних культур

Таку ідею ініціатори перейняли з історії. Овочеві, фруктові та трав’яні сади, були висаджені в приватних помешканнях і громадських парках у США, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Саме вони допомогли країнам вистояти у важкі часи.

Більше про ініціативу «Сади Перемоги» можна дізнатися на сайті компанії.

Фото з сайту «Сади перемоги»

Вибір читачів за тиждень

Відео