Анастасія Кисіль

У Тернополі збирають віск і бляшанки на окопні свічки захисникам

Такими свічками воїни освітлюють та обігрівають бліндажі. Також їх використовують для приготування і підігріву їжі

Необхідність в окопних свічках на передовій зросла з приходом холодів. Такі свічки використовують для освітлення та обігріву бліндажів, а також приготування і підігріву їжі. Збір матеріалів для виготовлення свічок організували у Тернополі. 

Щоб зробити окопну свічку, потрібні жерстяні банки, віск, парафін, картон. Саме ці матеріали збирає волонтер Олександр Пільгун. Далі він їх відправляє волонтерам, що знаходяться ближче до фронту та безпосередньо виготовляють ці свічки. За два тижні збору ящики з бляшанками вже поїхали у Запоріжжя, Сумщину, Чернігівщину.

Найбільша потреба у бляшанках та воску. Тому Олександр просить приносити саме ці речі. Найкраще підходять баночки  з-під кукурудзи, горошку, рибних консервів, котячого корму. Пивні бляшанки не підходять.  

Все що вище від банки горошку - не годиться. Бляшанки обов’язково помити і зняти етикетку та кришку, - зазначає волонтер. 

Щодо воску: приносити можна нові, старі, зігнуті чи зламані свічки, навіть недопалені стануть у нагоді. 

За допомогою свічки хлопці можуть підігріти собі чашку кави  чи чаю, або ж консерву. Якщо разом поставити три більші свічки, то навіть борщ зварити можна чи підсмажити м’ясо.  Воїни розставляють 3-4 свічки по бліндажах на ніч і таким чином сушать свій одяг. Якщо ж немає свічок, то весь одяг за ніч стає вологим, - розповідає Олександр Пільгун. 

Маленька окопна свічка може горіти до 2 годин,  трохи більша - до шести, є й такі, що горітимуть до 8-ми годин. 

Є позиції, де неможливо увімкнути генератор, бо він шумить і таким чином можна здати свою позицію. Або ж неможливо розпалити вогнище, тому що від нього йде дим. Тоді виручає окопна свічка, від якої ні шуму, ні великого диму немає, - каже чоловік.

До слова, окопна свічка може горіти навіть після того, коли вона була у воді. 

Навіть не треба переживати, що вона намокне. Сніг, дощ - байдуже. А це означає, що у хлопців буде і світло і тепло в будь-якій ситуації, - зазначає Олександр.

Довідка

Приносити матеріали можна за адресою у Тернополі: вул. Острозького 14 (6 поверх, 609 кабінет). Або залишати на першому поверсі у вахтера, звідки все заберуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео