Оксана Бучко

Тернополяни можуть скористатись порадами справжнього «доктора Хауса»

444-5

Мільйони переглядів зібрали на YouTube лекції реального доктора «Хауса» - професора Університету Каліфорнії з Сан-Франциско, ендокринолога Роберта Ластіга. Його першу лекцію «Цукор: гірка правда» подивилися понад чотирьох мільйонів людей, другу лекцію - «Товстий шанс: фруктоза 2.0» - понад чверть мільйона разів. Тернополяни можуть дізнатися із цих відео про найпопулярніший наркотик сьогодення, який не заборонений у жодній країні.

Йдеться про цукор, який не лише переповнює склад десертів. Захований він сьогодні у солодких водах, чипсах, фаст-фудах, хлібі, смаженому мясі. Саме тому лікування діабету б'є по бюджету. Ще у 2012 році в США на це витратили $245 млрд. А сьогодні ця сума зросла на 41 відсоток. До 2030 року майже половина американців будуть страждати ожирінням, пише tutkatamka.com.ua.

Метаболічні порушення є не лише у гладких людей. Порушення обміну речовин може бути і в людей зі звичайною вагою. Щоб уникнути таких проблем, Роберт Ластінг рекомендує:

По-перше, уникати солодкої їжі. Жирна їжа не має такої небезпеки, якщо в міру спалювати калорії.

По-друге, фізичні навантаження допомагають набрати м'язову масу і взагалі корисні для здоров'я. Але вони не допоможуть схуднути, якщо вживати некорисну їжу.

По-третє, не вся шкода вимірюється вагами і зовнішнім виглядом. Можливо, так званий целюліт виглядає не дуже привабливо, але шкоди здоров'ю від нього точно немає. У свою чергу, вісцеральний (внутрішній) жир може зовсім не бути помітний неозброєним оком, але саме він огортає серце, печінку та інші життєво важливі органи і являє реальну загрозу.

У рейтингу продуктів, які викликають ожиріння:

  1. Картопляні чіпси.
  2. Картопля-фрі.
  3. Оброблене м'ясо.
  4. Газовані напої, лимонади і соки.
  5. Масло.
  6. Десерти і солодощі.

Поза рейтингом – сир, йогурт, молоко, овочі, фрукти, горіхи.

Цікаво те, що люди в загальному їдять набагато більше, ніж 25 років тому. Середня калорійність бургера виросла втричі - з 210 ккал до 618 ккал. Чоловіки сьогодні в середньому з'їдають в день на 187 ккал більше, ніж 25 років тому, жінки – на 335 ккал, а хлопчики-підлітки – на 275 ккал. І причина не в загальній розкутості, а в посиленому тиску суспільства, вважає лікар.

Адже цукор викликає залежність. І любителі солодкого з дитинства мають схильність до залежності від алкоголю та тютюну. Адже цукор запускає відповідні біохімічні процеси в мозку. І система внутрішнього підкріплення або система винагороди (анг. Reward system – прим.перекл) розвиває звикання до знайомого наркотику одночасно зі звиканням до усіх інших ще незнайомих речовин, які мають здатність запустити такі ж процеси. Так лікар пояснює успіх McDonalds, Coca-Cola, Pepsi у кризу 2008 року. Звичайна людина просто беззахисна перед прив'язаністю до цукру, не помічаючи причин витрати коштів на таку продукцію.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео