Оксана Бучко

Тернополяни повинні знати оновлені умови дистанційного навчання

Oj86eh29SEj9QVkMVKc8

Умови дистанційного навчання оновили у міністерстві освіти та науки. Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти набуває чинності 16 жовтня 2020 року. Найперша передумова – дистанційне навчання залишається виключно добровільним.

Для зарахування на дистанційку потрібно отримати відповідну заяву від батьків, інформує vseosvita.ua. Також є можливість  впровадження змішаного типу навчання, під час якого можуть використати технології дистанційного навчання в різних формах здобуття освіти  - в денній, вечірній, у педагогічному патронажі тощо для проведення оцінювання, консультацій, вивчення окремих тем з предмета.

Заклад освіти може визначити такий режим роботи, за якого учні почергово відвідують заклад освіти для очних занять, решту часу навчаючись дистанційно.

Важливим моментом подення є врахування інтересів учнів під час дистанційного навчання:

-організація освітнього процесу має забезпечувати регулярну та змістовну взаємодію вчителів з учнями;

-під час дистанційного навчання мають створюватися умови для забезпечення повноцінної участі в освітньому процесі осіб з ООП з обов’язковим урахуванням індивідуальної програми розвитку;

-заклад освіти забезпечує регулярне відстеження результатів навчання учнів, а також за потреби надання їм підтримки в освітньому процесі;

-для учнів, які не можуть взяти участь у синхронному режимі взаємодії з поважних причин, заклад забезпечує використання інших засобів комунікації, доступних для учнів – телефонного, поштового зв’язку тощо;

-організація освітнього процесу обов’язково здійснюється з дотриманням вимог щодо захисту персональних даних, а також санітарних правил і норм щодо формування розкладу навчальних занять, вправ для очей та постави, безперервної тривалості навчальної діяльності з технічними засобами навчання, часу для виконання домашніх завдань тощо.

З метою забезпечення прав педпрацівників у Положенні вказано, що організація дистанційного навчання має здійснюватися у межах їх робочого часу.

У рамках своєї автономії заклад освіти самостійно визначатиме механізм моніторингу і контролю якості дистанційного навчання. Спосіб, у який керівник закладу здійснюватиме контроль за виконанням освітніх програм учнями та педпрацівниками, схвалюватиме педрада.

Раніше МОН рекомендував розпочати канікули з 15 до 30 жовтня, а у наступний період передбачити можливий перехід на дистанційне і змішане навчання з урахуванням епідеміологічної ситуації. У Тернополі канікул не продовжуватимуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео