Євгенія Цебрій

Тернополяни скаржаться, що мерзнуть у живій черзі на безкоштовний ПЛР-тест. Як вирішуватимуть цю проблему?

245691116_3114893938830632_458339574703766104_n

Відстояти живу чергу доводиться тернополянам, які отримали направлення сімейного лікаря на безкоштовний ПЛР-тест. Пацієнтам присвоюють номерки на певну годину. Однак троє медиків, які проводять забір матеріалу і заповнюють документацію, не справляються з потоком людей. Відповідно така система не працює. Відтак людям доводиться вистоювати на вулиці в черзі.

Чому склалалася така ситуація та як її планує вирішувати місцева влада, з’ясовував Терен.

«200 людей стояли на вулиці в дощ і холод»

Про таку проблему написала у соцмережі Facebook тернополянка Анна Бирич. Жінка 12 жовтня здавала ПЛР-тест у пункті на території міської лікарні швидкої допомоги на вул. Шпитальній. За її словами, на тест цього дня було записано 200 чоловік. Кожному був присвоєний номерок, який, як виявилось, не працює.

- Маєш відстояти живу чергу, - пише Анна Бирич. - Всі ці 200 людей стояли в «псячий холод» на вулиці в дощ! Всі ми розумієм, що безкоштовний ПЛР-тест лише за направленням сімейного лікаря і здорових людей в черзі немає! У пункті прийому на робочому місці 3 людей. Одна, яка здійснює забір матеріалу і дві інших, які пишуть документацію. З 11 ранку я відстояла чергу до 13:30! Замерзла, змокла і відповідно стан здоров'я погіршився.

З подібною проблемою зіштовхнулися і інші тернополяни. Зокрема, слова Анни Бирич підтверджує у коментарях Дмитро Андрущенко.

- Так, підтвержую. Я там в цей день вистояв під дощем 2 години. Це знущання над народом, - написав чоловік.

Також користувачі соцмережі пишуть, що часто люди самі створюють такі черги через те, що ігнорують призначений їм час – одні приходять занадто швидко, інші запізно.

Анна Бирич просить місцеву владу покращити умови для людей, які здають ПЛР-тест та зробити декілька пунктів прийому ПЛР-мазків. Також жінка телефонувала у відділ охорони здоров’я міськради, де поспілкувалася із заступницею начальника відділу з медичних питань Іриною Питель. Запис розмови прикріпила до свого поста.

- Міністерство охорони здоров’я не оплачує мобільним бригадам, які раніше робили ПЛР-тести ні копійки, і тепер все лягло на плечі сімейної медицини, яка ще й займається вакцинацією, - повідомила тернополянці пані Питель. - Безкоштовний тест можна зробити тільки таким чином – згідно черги, зайвих лікарів немає. Інші або на прийомах або забезпечують вакцинацію населення, як цього вимагає Міністерство охорони здоров’я (далі – МОЗ). Я вас розумію, я вас почула і буду говорити про це з дирекцією. Але це питання не до мене, а до Міністерства, яке не оплачує кошти. У нас є одна бригада, яка працює , вона цей забір робить. Будемо думати, щоб виставляти ще одну додаткову бригаду.

Думають, як збільшити кількість пунктів

Я повідомив Терену начальник відділу охорони здоров’я міськради Василь Даньчак, ця проблема йому відома, її вже обговорювали і зараз думають, як збільшити кількість пунктів для здачі ПЛР-мазків. За словами пана Даньчака, раніше у Тернополі було 6 пунктів забору матеріалів для ПЛР-тестів. А також при закладах охорони здоров’я діяли мобільні бригади, які виїжджали до пацієнтів додому.

- З нового року МОЗ припинило фінансування мобільних бригад і поклало ці функції на первинну ланку – тобто сімейну медицину, - каже начальник відділу охорони здоров’я. - Тому вони зараз розриваються, бо задіяні у вакцинації, до того ж збільшилася кількість хворих з показами для ПЛР-обстеження. Але ми цю інформацію взяли до уваги і зараз думаємо, як можемо збільшити кількість ПЛР-бригад.

За словами Василя Даньчака, основний пункт забору матеріалу для ПЛР- тесту є на вул. Шпитальній, 2. Додатковий кабінет для забору мазків з жовтня розгорнули у амбулаторії на вул. Купчинського, 14.

- Також функціонує одна мобільна бригада, яка виїжджає на дім. Щодня вони роблять 25-35 заборів матеріалу по різних адресах, - каже посадовець. - Така бригада виїжджає до старших, маломобільних людей, яким важко пересуватися. До речі, мобільні бригади інших лікувальних установ, починаючи з нового року, пів року працювали, не отримуючи жодної копійки від Національної служби здоров’я України (НСЗУ), навіть на пробірки. Вони не залишилися без зарплат, керівництво знайшло можливість їм все оплатити, але від НСЗУ коштів абсолютно не отримували.

Зараз медики стараються виходити з тієї ситуації, яку мають, зазначає Василь Даньчак.

- На одному пункті здачі ПЛР-мазків є три медсестри. Щодня на одну годину записують 30-35 людей і присвоюють їм конкретний час. Люди приходять хтось на пів годити швидше, хтось пізніше, створюється жива черга, і тому виникла така напруга, - каже він.

Чи 35 людей на годину не забагато?

- Теоретично ні, якщо усі вчасно приходять, - вважає Василь Даньчак. - Ми стараємося робити все, щоб подібне не траплялися. Стараємося розподіляти пацієнтів на один, на другий пункт, призначаємо конкретну годину, щоб не було скупчень. Але на жаль, виникла така ситуація. Ви бачите скільки хворих зараз? Тут треба говорити про те, щоб люди вакцинувалися, а не ходили здавати ПЛР-тести. Захворюваність росте, ми відкриваємо нові пункти вакцинації, але на жаль, охочих вакцинуватися не більшає.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео