Оксана Бучко

Тернополяни стають вчителями вдома

67258112_2849245668481628_4536700433514627072_n

Обрати інший вид освіти можуть тернополяни, не відправивши дитину в звичний перший клас. Перейти на сімейну освіту цього року  зможуть усі охочі, лише написавши заяви про бажання сімейної освіти. Сьогодні в Україні хоумскулерів уже 54 тисячі. 

Навчання вдома вимагає коштів, уваги та додаткової роботи для соціалізації. Натомість дитину вберігають від ризиків, переконані деякі батьки. Та водночас звужують процес адаптації до соціального світу, зауважують психологи.

На запитання, чому хоумскулінг став вибором освіти для дитини у сьогоднішній час, тернополяни згадують про:

- булінг у школі, коли дитина піддається необґрунтованому цькуванні;

- поганий приклад однокласників;

- неефективність навчання, коли орієнтуються тільки на сильних учнів.

Щоб уберегти дитину від цього, батьки готові платити 1200-1500 грн/міс. за відеоуроки, які надсилають дистанційні школи, а також доплачувати половину цієї суми за контроль щодо термінів, які надають викладачі таких шкіл. При потребі наймають репетиторів із певних предметів.

Тернополянка Олена Пригода потрапила у трійку сімей, які відібрали для прикладу хоумскулерів на life.pravda.com.ua. Жінка вже у ролі вчителя  займається не лише із сином Назаром, а й з іншими дітьми.

Вона називає свою причину такого вибору – несучасність освіти у школах, коли подану інформацію легко можна відшукати у відкритих джерелах, а про розвиток потрібних у житті навичок не йдеться взагалі.

– Ми ходили на підготовку до школи, хотіли дати дитині можливість вибрати, що ось так буває, а є ще альтернативні варіанти. Тому це було рішення і наше, і дитяче. І як показала практика, синові комфортніше вдома, – описує свій старт до homeschooling Олена Пригода.

Мама буде навчати сина вже 5-й рік. Розповідає, що чітко слідкує за організацією навчання, син завжди працює на час. Задля соціалізації спілкується із іншими родинами, які обрали хоумскулінг. Таким чином утворюються певні сімейні школи.

Мінусом Олена називає лише витрати на таке навчання, адже держава не має жодних проектів на підтримку хоумскулерів. Сім’я оформлена на екстернат в приватній школі, де також потрібно платити за кожну атестацію. Адже в державній школі це відбувається із труднощами бюрократії та непорозумінь, додає тернополянка.

Про інший мінус хоумскулінгу нагадують психологи. Це соціалізація у школі, яка звісно інколи є суворою і приносить розчарування дитині. Але впоравшись із цим, учень ставатиме підготовленим до побудови професійних та особистих стосунків.

– Завдяки соціалізації у школі, дитина має здатність у дорослому віці встановлювати свої межі, відстоювати права та виконувати обов’язки, – вважає  доктор психологічних наук, професор кафедри психології ТНПУ ім. В. Гнатюка Марина Орап. – Часто така соціалізація буває «суворою» і «жорсткою», приносить дитині розчарування і біль, сум і розпач. Але саме ці помилки вчать дитину. І неможливо чогось навчитись, не вийшовши із «зони комфорту». Сприятливим періодом для навчання дитини будувати стосунки із соціальним середовищем якраз і є період шкільного навчання. Діти, які вчаться вдома, дуже часто позбавлені саме цього аспекту зростання.

До слова, цього року число хоумскулерів можуть поповнити противники вакцинації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео