Тернополяни можуть переглянути реєстр власників земельних ділянок онлайн

З сьогоднішнього дня, 6 жовтня, тернополяни матимуть змогу переглянути реєстр власників земельних ділянок в інтернеті у відкритому доступі. Про це повідомила Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). До того ж, зявилася нова онлайн-послуга - замовлення виписки про нормативно-грошову оцінку землі.

«Електронна послуга доступна через Публічну кадастрову карту http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta. Обов’язковою умовою отримання доступу до інформації є  електронна ідентифікація заявника (фізичної або юридичної особи) – з використанням електронного цифрового підпису або альтернативної схеми ідентифікації BankID (ідентифікація через банківську картку). Інформаційна система автоматично опрацьовує запит та надає відомості про права власності на землю та дату їх набуття. Інформація надається на безоплатній основі».

За словами очільника Держгеокадастру, інформація про власників земельних ділянок надається, спираючись на дані бази Державного реєстру майнових прав, тому у відкритому доступі також буде інформація про те, передано ділянку в оренду чи ні.

Керівництво служби сподівається, що відкриття реєстру дозволить посилити контроль громадянського суспільства за використанням та обігом земель, а це, в свою чергу, знизить корупцію в питаннях землевласності.

Що ж до виписки про нормативно–грошову оцінку землі, то ця послуга буде доступна від завтра, 7 жовтня. Кожен тернополянин зможе оформити заявку на сайті https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1&is_registry=1&keywords=&usertype=all та вже через 3 дні забрати її в будь-якому центрі адміністративних послуг. Якщо цього не відбудеться, відповідальна за відповідь на ваш запит особа буде нести відповідальність.

За словами керівника Держгеокадастру Максима Мартинюка, на даний момент в базу внесено більше 60% усіх земельних ділянок України. До 1 липня 2016 року 100% послуг Держгеокадастру будуть доступні он-лайн.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео