Оксана Бучко

Тернополянин розширив свої можливості у Раді суддів України

35346520_1919564178105708_2700215333058248704_n

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук після вступу в число 31 представників Ради суддів України одразу ввійшов у комітет з питань забезпечення незалежності суддів. Та на цьому він не зупинився. 15 червня його обрали головою комітету з питань незалежності суддів.

Про плани на новій посаді та зроблене у складі Ради суддів Андрій Жук розповів Терену.

- Які зміни можна впровадити на посаді голови комітету з питань незалежності суддів?

- Відповідно до положень законодавства суддівське самоврядування створене і діє з метою захисту професійних інтересів суддів та вирішення питань внутрішньої діяльності судів в Україні. Суддівське самоврядування є однією з гарантій забезпечення незалежності суддів і основним завданням самоврядування є саме зміцнення незалежності судів, суддів, захист професійних інтересів суддів, у тому числі захист від втручання в їхню діяльність.

Одним з ключових завдань Ради суддів України є саме розробка та організація виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів.

18 травня 2018 року у м. Сєвєродонецьк на черговому засіданні Ради суддів було ухвалено рішення №22 «Про заходи щодо розробки та організації заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів». Цим рішенням визначили першочергові заходи в питаннях забезпечення незалежності судів і суддів. Слід відмітити, що незалежність судової гілки влади є не привілеєм, а гарантією належного відправлення правосуддя, дотримання прав людини і захисту таких прав і свобод від протиправних рішень, дій і бездіяльності.

Саме комітет з питань забезпечення незалежності суддів повинен стати дієвим запобіжником від бажання здійснювати неправомірний вплив і тиск на суддів, як з боку інших гілок державної влади та правоохоронних органів, так і різних соціальних груп. Судді повинні відчути зсередини свій авторитет і не боятися ухвалювати законні та справедливі рішення, повинні побачити дієві механізми свого захисту від протиправного втручання в свою діяльність.

35426869_2045421602339243_1181715837237592064_n
35426869_2045421602339243_1181715837237592064_n

- Які конкретні плани діяльності на новій посаді?

- Якщо говорити про конкретні плани, то слід зазначити, що зараз ми, як комітет, так і Рада суддів в цілому, поставили перед собою завдання розробити стратегію діяльності на найближчі 2–3 роки. Відштовхуючись від стратегічного плану, будемо формувати поточні короткострокові плани діяльності.

У першу чергу хочемо зосередитись на впровадженні нового формату правосуддя, що ґрунтується на засадах максимальної прозорості роботи та громадського контролю за діяльністю судової системи в цілому і кожного судді зокрема, а також - на розробці та забезпеченні належних та вчасних дій для втілення гарантій, задекларованих державою задля виконання судами своїх конституційних функцій. Для досягнення цієї мети плануємо налагодити взаємодію з виконавчою та законодавчою гілками влади з питань забезпечення авторитету судової влади, розробити типові заходи реагування на факти поширення у ЗМІ недостовірної інформації або інформації, що підриває авторитет правосуддя.

Також слід налагодити тісну співпрацю з Вищою радою правосуддя в питаннях забезпечення незалежності суддів, оскільки новим законодавством саме цьому конституційному органу суддівського врядування належить великий обсяг конституційних повноважень в питаннях забезпечення незалежності суддів. Багато питань потребують законодавчого та іншого нормотворчого врегулювання. Проте, більш детальний план роботи буде розроблений до кінця червня та оприлюднений на офіційній веб-сторінці Ради суддів України.

- Що вже вдалось із запланованого, працюючи у Раді суддів?

- Рада суддів в новому складі працює лише три місяці, проте, на мою думку, вже вдалось дуже багато. Перше, за ініціативою голови РСУ, прийняли спільне рішення про проведення засідань Ради суддів не в Києві, а в регіонах України. Ми вже встигли провести два виїзних засідання – в Сєвєродонецьку і у Львові. Відбулись робочі поїздки членів РСУ до регіонів України – Павлограду Дніпропетровської області, Запоріжжя.

Такі виїзні засідання і робочі поїздки дають можливість побачити ті проблеми, з якими наші колеги стикаються щодня, виконуючи свої суддівські функції, бачимо реальний стан з навантаженням, з матеріально-технічним забезпеченням судів. Колеги мають змогу на майданчику Ради суддів України поспілкуватись один з одним, поділитись своїми проблемами, поставити гострі запитання суддям з інших судових інстанцій, Верховного Суду.

35247225_2045421802339223_7565583547579236352_n
35247225_2045421802339223_7565583547579236352_n

Дуже радий, що колеги підтримали мій проект рішення про створення постійно діючих робочих груп Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування в кожній області. Цей проект ми з колегами по Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (до речі до складу Ради суддів України увійшло 5 членів нашої Асоціації) намагались втілити ще починаючи з 2015 року. До складу таких постійно діючих робочих груп увійдуть активні представники суддівської спільноти в кожній області, вони стануть тим містком, який поєднує суддівські колективи на місцях з найвищим органом суддівського самоврядування – РСУ. Фактично, це будуть осередки кадрового потенціалу суддівського самоврядування.

Такі робочі групи будуть допомагати Раді суддів оперативно реагувати на кризові ситуації, які виникають на місцях, налагоджувати взаємодію первинної ланки суддівського самоврядування зі ЗМІ, інститутами громадянського суспільства.

Також Рада суддів прийняла в новій редакції положення про помічника судді, оскільки, з набранням чинності новим Законом України «Про державну службу», виникла необхідність нормативного регулювання діяльності помічників.

Багато запланованого зараз перебуває в процесі реалізації і в найближчому майбутньому такі плани, сподіваюсь, будуть втілені в життя.

До речі, Радою суддів оголошено конкурс на розробку нової символіки Ради суддів України та нового нагрудного знаку судді, інформація про цей конкурс розміщена на сайті Ради суддів. При нагоді запрошую всіх творчих читачів видання долучатися до даного конкурсу.

Фото з архіву Андрія Жука

Вибір читачів за тиждень

Відео