Оксана Бучко

Тернополяни радіють, що «Справа Стуса» стала популярнішою після суду з Медведчуком

122133478_2652192838377911_2942681295843731876_o

Видавництво Vivat програло суд Медведчуку в справі про книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Стуса». Тернополяни висловлюють своє обурення щодо такого рішення. У той же час радіють, що книга набула ще більшої популярності.

Адже «Справу Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані розкупили після суду за лічені хвилини і у видавництві, і в решти дистриб’юторів, повідомляє nv.ua.

- Ось так теперішня влада підтримує рускій мір в образі Медведчука - кума Путіна, ката Василя Стуса, - пише тернополянин Юрій Матевощук, який працює івент-менеджером у Лановецькому Культурному центрі Єловицьких. - Адже справа сфабрикована. І коли вам ще раз скажуть – «какая разніца», добре подумайте, чи вам по дорозі з такими людьми. Обовязково придбайте книжку Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», якщо цього не зробили досі. Боротьба триває!

Поки заборона суду не набула чинності, видавництво додрукує та випустить у продаж новий наклад книги. Також на цьому не будуть зупинятись і продовжать відстоювати правду в апеляційному суді.

 -Цей суд - прямий і очевидний доказ того, що справа, за яку боровся Стус, - незавершена, - пише видавництво. - Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником, ми переможемо одразу. Натомість, ми не розраховували, що ми настільки недалеко пішли від тих часів, коли відбувався сам суд над Василем Стусом. У нас була надія на те, що часи змінились.  Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд. Заява буде подана як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду. 

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Заставенко Марини, з книги «Справа Василя Стуса» мають бути видалені наступні фрази:

-... чи була можливість у Стуса обрати менше зло. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук

-...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»

-... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...

-...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) - призначений державою адвокат Медведчук

-...шістка комуністичної системи Медведчук…

-Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?

До речі, фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Згідно з рішенням суду, до моменту видалення цих фраз з книги, видавництву Vivat та автору Вахтангу Кіпіані  розповсюджувати її заборонили.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео