Ростислав Фук

«Тиснули на живіт і били по обличчю»: жителька Тернопільщини заявила про знущання під час пологів (відео)

23-річна Тетяна Дубик з родиною живе у Підволочиську на Тернопільщині, народжувати вирішила у сусідньому Волочиську на Хмельниччині. Свої перші пологи згадує як жахливий сон

Первісток Тетяни Дубик, який з'явився на світ 12 липня цього року у пологовому відділенні Волочиської багатопрофільної лікарні, досі перебуває у комі. Молода мати розповіла Суспільному, що звинувачує у цьому лікарку, яка приймала у неї пологи.

За її заявою поліція Хмельниччини відкрила кримінальне провадження за фактом неналежного виконання професійних обов’язків медичним працівником. А в обласному департаменті охорони здоров'я призначили засідання кваліфікаційно-експертної комісії.

«Я вже непритомніла, а мене відливали водою»

Свої перші пологи 23-річна Тетяна Дубик згадує як жахливий сон. Вона, каже, досі у важкому психологічному стані та, найголовніше, без свого сина, якого мріє обійняти.

12 липня близько четвертої ранку у мене почалися перейми, тому, не зволікаючи, ми з чоловіком поїхали до Волочиської багатопрофільної лікарні. Починаючи з п'ятого тижня вагітності я перебувала там на обліку в жіночій консультації. Мою вагітність вела завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення лікарні Наталія Безух, яка проводила усі огляди та яка мала приймати у мене пологи. Протягом усього терміну моя вагітність протікала добре, без будь-яких ускладнень, відхилень плоду чи інших негативних факторів — у мене не було ані токсикозу, ані підвищеного чи пониженого артеріального тиску, ні відчуття втоми. Я постійно була активна і в гарному настрої, до останнього ходила на роботу. О 4:55 ми з чоловіком уже були в лікарні, у пологовому відділені. Там нас зустріла акушерка, сказала переодягатися і приходити на огляд до лікарки Безух, яка була в лікарні, бо вже приймала вночі у когось пологи, — розповідає жінка.

Зі слів Тетяни Дубик, яка з чоловіком живе у Підволочиську Тернопільської області, народжувати у Волочиську сусідньої області вирішила через рекомендації близьких та друзів.

Я обрала Волочиську лікарню, бо чула про цей заклад багато хорошого. І про лікарку Наталію Безух відгуки були лише позитивні. Багато моїх подружок народжували у неї, казали, вона дуже професійна, може одразу зорієнтуватися в ситуації і прийняти правильне рішення. Але зі мною так не вийшло. Я казала, що не хочу народжувати природним шляхом, просила зробити кесарський розтин навіть у день пологів, бо відчувала, що сама не впораюся, але мої прохання проігнорували. Професійний лікар мав би одразу побачити, що таку велику дитину — син народився 4700 грамів і 56 см — я сама не народжу. Але Безух жодного разу навіть не поміряла мій таз, — говорить Тетяна.

Жінка вирішила народжувати у Волочиську через рекомендації близьких та друзів.

Коли жінка близько 11:00 опинилася вже у пологовому залі, то, каже, їй ввели розчин «Окситоцину», аби пришвидшити пологи, та наказали якомога сильніше тужитися.

Я сильно тужилася, але дитина не виходила. Почали збігатися інші лікарі відділення, акушерки, санітарки, усі стояли навколо мене і кричали, що я неправильно тужуся, обзивали дурепою та лінивою егоїсткою, також звучали фрази, що «дитину зробити змогла, а народити не можеш». Потім дві лікарки стали біля моєї голови і, нагнувшись наді мною, почали тиснути на живіт. Я кричала від болю, просила кисню, бо немала чим дихати, але мене стали бити по обличчю та відливати холодною водою, бо я вже непритомніла, — розповідає Тетяна Дубик.

«Вони скалічили не лише мене, але й мою дитину»

Далі, згадує породілля, було ще страшніше — її дитину таки змогли витягнути, але вона не закричала.

Це, попри увесь той біль і приниження, що я зазнала під час пологів, було найгірше та найстрашніше. Мій світ зупинився. Мені буквально на секунду поклали сина на живіт, а тоді забрали на стіл, я лише збоку подивилася і побачила його ніжки, вони всі були сині. А тоді почула: «Адреналін та штучне дихання дитині». Вони намагалися викликати реаніматологів з Волочиської лікарні, їх не було. Тоді Наталія Безух прийняла рішення викликати дитячий реанімобіль з Хмельницького. Того ж дня мого новонародженого синочка забрали до реанімаційного відділення Хмельницької обласної дитячої лікарні, підключили до апарату ШВЛ. Там моєму чоловіку сказали, що наша дитина у важкому стані через важкі травми при пологах, — розповідає Тетяна.

На третій день після пологів, каже жінка, у Волочиській лікарні їй зробили УЗД внутрішніх органів:

Під час нього я почула, що у мене є внутрішні гематоми черевної порожнини, якийсь розрив та збільшена ліва нирка. Цього ж дня до мене привели лікаря-травматолога, який прочитав висновок УЗД та, оглянувши мене, сказав носити стягуючий бандаж та не вставати з ліжка протягом місяця. На шостий день після пологів мене виписали з лікарні та відправили додому. Без дитини. Ніхто навіть не вибачився за те, що так сталося. Навпаки, одна з лікарок відділення перед випискою зайшла до мене у палату і сказала: «Ти ж розумієш, що вини лікарів тут немає, ти сама винна, бо погано тужилася.

Жінка зізнається — не підіймала б шуму, якби це стосувалося лише її здоров'я, якби з її сином, якого вирішили назвати Павлом, було усе добре.

Я б пережила будь-який біль, але тільки не те, що я не можу бути зараз зі своїм синочком. Дуже важко дивитись, як він лежить під всіма цими апаратами. Він в комі. Тобто, він не рухається, не плаче, він просто лежить, — каже Тетяна.

Нещодавно півторамісячного Павлика рідні перевезли до реанімації Тернопільської дитячої лікарні. Дитина, каже Тетяна, перебуває у комі та самостійно не дихає.

Лікарі не дають ніяких прогнозів, кажуть лише молитися і сподіватися на Божу ласку, — говорить молода мати.

«Дуже хочу, аби лікарку покарали за недбалість»

Зараз Тетяна Дубик написала заяву до поліції за фактом недбалості лікарів. Вона проходить різноманітні обстеження та збирає довідки, аби таки довести непрофесійність завідувачки акушерсько-гінекологічного відділення Волочиської багатопрофільної лікарні Наталії Безух, яка, зі слів жінки, скалічила їй життя.

Нам життя покалічили просто. Ми молоді люди, це наша перша дитина. Але для них все просто — ще собі народити. Тобто, ні вибачень, ні каяття ми не почуємо, розумієте. Я лише почула про себе: “Не знаю, що в тієї дівчини не так, що в неї родяться мертві діти, — каже жінка.

Коли Тетяна написала заяву до поліції, Наталія Безух, через спільних знайомих, намагалася «домовитися» із її батьком.

Йому телефонували, казали, що Наталя Іванівна пропонує чималу суму коштів, аби я забрала заяву з поліції. А мій батько їм сказав: «Ви розумієте взагалі, що ви говорите? Це мій перший онук, це дитина, жива людина. Ви його покалічили, ви майже його вбили. Які можуть взагалі бути гроші?», — розповідає молода мати.

Згодом, зі слів жінки, лікарка Безух сама їй зателефонувала, попросила про зустріч і приїхала до них додому зі своєю подружкою.

Розмова почалася з того, що мені її подружка заявила: «Ну написала ти заяву, і що? Знімуть Безух з посади завідуючої і позбавлять кваліфікації, максимум». Далі подружка, а діалог вела в основному вона, наполягала, аби я таки забрала заяву, мотивуючи це тим, що ми «молоді і ще собі народимо здорову дитину, життя на цьому не зупиняється». Погрожувала, що Безух теж найме собі адвоката і їй нічого не буде, тому «давайте домовлятися, щоб ні з вас, ні з нас адвокати роками не тягнули гроші». Ми слухали з чоловіком це все і були просто шоковані, бо моє життя і здоров’я, а тим паче життя нашої дитини, не коштує ніяких грошей», — каже Тетяна.

Жінка, яка й сама офіцерка поліції, дуже сподівається, що її хмельницькі колеги, які почали досудове розслідування за фактом неналежного виконання лікаркою своїх професійних обов’язків, проведуть його об’єктивно та неупереджено, і винні у тому, що її син Павлик з перших днів життя у реанімації, понесуть справедливе покарання.

Можливо, моя історія стане пересторогою для інших вагітних жінок, аби не народжувати у цій лікарні та у цієї лікарки, — говорить молода мама.

Слідство та комісія

Наталя Безух продовжує працювати завідуючою акушерсько-гінекологічним відділенням Волочиської багатопрофільної лікарні. Проте від коментарів вона відмовилася.

Керівник лікарні Віктор Чубар наразі перебуває у відпустці, тож теж нічого не може сказати по цій ситуації.

Знаю, що є справа заведена у поліції, ведеться слідство. Воно й розставить усі крапки. Також призначено засідання кваліфікаційно-експертної комісії в обласному департаменті охорони здоров’я. Отримаємо їхній висновок, то будемо приймати якісь рішення, — каже Чубар.

У Волочиську поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом неналежного виконання професійних обов’язків медичним працівником, повідомили у поліції Хмельницької області

До поліції надійшла заява про те, що в результаті недбалого ставлення до своїх професійних обов’язків акушерки-гінекологині Волочиської багатопрофільної лікарні під час пологів були спричинені тяжкі наслідки здоров'ю породіллі та її новонародженої дитини. За цим фактом відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі ведеться слідство за статтею Кримінального кодексу України щодо неналежного виконання професійних обов'язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому. У справі призначено низку спеціалізованих експертиз, — прокоментувала речниця поліції Хмельницької області Інна Глега.

За словами начальника департаменту охорони здоров'я Хмельницької ОВА Олександра Завроцького, ситуацію, що сталася у Волочиській багатопрофільній лікарні при пологах Тетяни Дубик, обговорять і в них.

За зверненням породіллі та її захисника ми у департаменті призначили засідання кваліфікаційно-експертної комісії. Позаштатні експерти мають оцінити якість надання медичної допомоги породіллі. Ми не можемо нікого покарати, ми лише оцінюємо якість надання медичної допомоги і даємо рекомендації власнику лікарні, у цьому випадку це Волочиська міська рада, щодо її покращення. А вже власник приймає рішення щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності винних у ненаданні якісної медичної послуги, — говорить Олександр Завроцький.

Фото Тетяни Дубик та Суспільного, відео Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео