Тамара Коблик

Тисячі прочан московського патріархату прийшли до Почаївської лаври попри заборону (фото, відео)

Цього року до Почаєва прийшли 20 тисяч прочан

Прочани православної церкви московського патріархату 25 серпня прийшли до Свято-Успенської лаври в Почаєві, не зважаючи на заборону ходи. Про це пише Суспільне.

Прессекретар Почаївської лаври архімандрит Гавриїл розповів, що хресну ходу до Почаївської лаври паломники влаштували на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці. За його словами, цього року до Почаєва прийшли 20 тисяч прочан.

Якщо порівнювати з минулим і позаминулим роком, то людей більше. А до війни приходили й по 30-40 тисяч людей, — сказав Гавриїл.

Кореспонденти Суспільного запитали у архімандрита Гавриїла, чи благословляло цьогорічну хресну ходу керівництво УПЦ.

Я не знаю стосовно благословення владик, але ця традиція вже має майже 200 років, тож я не знаю, які тут ще треба благословення мати. Люди збираються кожного року і приходять.

Люди йшли з Кам'янця-Подільського сім днів, розповіла учасниця ходи Ірина. Аби взяти участь в ході, жінка приїхала з Одеси. За її словами, прочани йдуть до Лаври, щоб помолитися перед Почаївською іконою Божої Матері за мир в Україні.

Цьогоріч, як і минулого року, хода йшла через Лановецьку громаду, оскільки в деяких населених пунктах області місцеві жителі не пропускали колону.

Голова Почаївської громади Василь Бойко сказав, що конфліктів між прочанами та місцевими жителями не було.

Як повідомила речниця обласної військової адміністрації Надія Ящищак, минулого року Рада оборони Тернопільської ОВА прийняла рішення про заборону ходи. Це рішення дійсне і зараз.

За коментарем кореспонденти Суспільного звернулися до Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.

Учасників у хресній ході значно менше, ніж минулого року. Поліція забезпечує безпеку і правопорядок. Звернень про правопорушення наразі не надходило, — повідомив речник ГУНП в області Андрій Василик.

Фото Суспільного, відео з фейсбук сторінки Духовний камертон 

Вибір читачів за тиждень

Відео