Тамара Коблик

Топ-10 кращих сортів винограду для початківців: поради садівника з Тернопільщини

У різних умовах, місцевостях один і той самий сорт може плодоносити по-різному

Розмаїття сортів і гібридів винограду нині вражає. Однак нерідко буває, що навіть найкращий і найпопулярніший сорт не дає бажаного урожаю. Це залежить від багатьох чинників: клімату, ґрунту, агротехніки. Тому у різних умовах, місцевостях один і той самий сорт може плодоносити по-різному, пише «Сільський господар».

Як же з багатого розмаїття сортів вибрати ідеальний, який вражатиме ваговитими гронами і неймовірним смаком? 

Досвідчений виноградар із Кременця на Тернопільщині Віктор Вітомський визначив десять найкращих сортів і гібридів сонячної лози, які можна сміливо вирощувати на своїй ділянці, навіть не маючи досвіду у виноградній справі. 

АРКАДІЯ – давно відомий і най­популярніший сорт. По­при те, що багато виноградарів уже від нього відмовляються на користь нових сортів, Віктор Вітомський вважає, що він повинен бути на кожній ділянці. Особливо сприятливі для нього природні умови на Заході та Північному заході нашої країни. 

Сорт ранній, хворобо-, морозостійкий, високоврожайний, транспортабельний. Грона великі. Мʼякоть соковита, солодка, з легким мускатним ароматом.

АТОС – сподобається виноградникам завдяки максимально короткому терміну дозрівання грон, невибагливістю в догляді, хворобостійкістю, високопродуктивністю – щорічно дає стабільні врожаї. А завдяки яскравому вигляду великих, соковитих ягід виноград Атос на ринку має попит серед покупців.

ВЕЛИКА – столовий сорт болгарської селекції. Його ягоди великі, подовженої форми. М’якоть м’ясиста, дуже солодка. Морозостійкий. Зі збиранням урожаю можна не поспішати. Ягоди не втрачають товарного вигляду і смаку, перебуваючи довго на кущі. 

БАЙКАНУР – один із сортів з найвищими показниками товарності. Великі грона масою 1–1,2 кг, великі ягоди масою 12–15 г, однорідні. М’якоть соковита, хрумка, солодка, з квітковими нотками. Сорт високоврожайний. Стійкий до хвороб і морозів.

УЛЮБЛЕНИЙ – сорт середнього терміну дозрівання. Великоплідний, урожайний, хворобо- та морозостійкий. Зберігається до Нового року. М’якоть середньої щільності, соковита, мускатна. 

КРАСУНЧИК – новітня гібридна форма приватної селекції Олега Писанки з Дніпропетровщини. Надраннього терміну дозрівання. Грона великі, помірної щільності. Смак дуже приємний з яскраво вираженим мускатним ароматом. «Красунчик» – улюбленець сім’ї Віктора Вітомського. Один із популярних серед споживачів. 

СЛАВА УКРАЇНІ – за словами кременецького господаря, цей столовий ранній сорт повинен бути у кожному винограднику. І не лише через його назву, а й завдяки позитивним характеристикам. Його грона ваговиті – більш як 1 кг. Ягоди жовті, великі (15–16 г), м’ясисті, хрусткі, мають приємний гармонійний смак.

ПОЛУНИЧНИЙ – ранній сорт, неукривний, морозостійкий. Ягоди великі, ароматні, з полуничним присмаком. 

МРІЯ ФЕРМЕРА – гібридна форма столового винограду селекції Олега Писанки. Дуже раннього терміну дозрівання. Стійкий до хвороб і низьких температур. Грона великі – до двох кілограмів. Середня вага ягід – 16–20 грамів. Соковиті і смачні. 

РЕМБО – ранній гігантський столовий сорт. Грона дуже великі, масою до 1,2 кг. Ягоди темно-фіолетові, видовжені,  м’ясисті, хрусткі, соковиті, з підвищеним вмістом цукрів. Грона можуть довго зберігатися на кущі без втрати товарних якостей. Транспортабельний. Самозапильний. Морозостійкий.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео