Орест Сарматський

ТОП-10 товарів аграрного імпорту та експорту (Агро-новини)

лип04

Україна з початку року експортувала у 4 рази більше аграрної продукції, ніж імпортувала. Так, у січні-травні 2017 р. загальна вартість аграрного товарного експорту склала $7,4 млрд, що на 29,8% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це з посиланням на оперативні дані митної статистики повідомляє Економічний дискусійний клуб.

Аграрний імпорт також зріс на 5,9% та становив $1,8 млрд.

За результатами 5 місяців цього року сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією було позитивним та склало $5,6 млрд.

0401
0401

До трійки лідерів українського аграрного експорту за указаний період ввійшли:

  1. олія соняшникова (27%),
  2. кукурудза (25%),
  3. пшениця (12%).

Крім зазначених товарів, до десяти провідних експортних позицій належать також соєві боби, тверді відходи олійних культур (макуха, шрот), цукор, м'ясо та субпродукти птиці, ячмінь, сигарети та насіння ріпаку. Загалом питома вага зазначеної десятки товарів склала майже 85% від вартості українського експорту за 5 місяців поточного року.

В Україні рекордно ростуть ціни на свиней

В Україні цього року склалася нетипова ситуація на ринку свинини. Ціни кожного тижня б’ють рекорди, і станом на 16 червня вартість свиней беконних порід живою вагою склала 44-46 грн/кг, що на 10% вище, ніж на кінець травня.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, ціни на свиней живою вагою традиційно почали зростати з кінця лютого поточного року. Зазвичай ріст триває до кінця великодніх свят, після чого вони поступово знижуються. Однак цього року вартість продовжила підвищуватися у квітні-травні та навіть у червні. Наразі ціни на свиней живою вагою складають 42-47 грн/кг, залежно від категорії та області, а напівтуша обрізна — 79-80 грн/кг.

0402
0402

Рекордне зростання ціни на живця було зумовлене низкою факторів, повідомляють в УКАБ. Так, протягом у 2016-17 рр. спостерігалося скорочення поголів’я свиней. Зокрема, на початок 2015 р. загальне поголів’я в Україні за даними Державного комітету статистики становило 7,3 млн голів, у 2016 р. —  7,1 млн голів, на початок 2017 р. зменшилося до 6,7 млн голів. Причинами оператори ринку називають невисоку рентабельність бізнесу та поширення АЧС.

Водночас, переробники не можуть наростити імпорт свинини через високі ціни на світовому ринку. Так, з-за кордону за 5 місяців поточного року поставки скоротилися на 49% до $1,3 млн (на 59% у натуральному виразі). Крім того, зазначають в УКАБ, висхідний ціновий тренд також підтримало нарощення обсягів експорту свиней живою вагою з України. За січень-травень поточного року поставки за кордон зросли до $6,3 млн, що майже в чотири рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Експорт яловичини і свинини зріс удвічі

Українськими господарствами у січні-травні 2017 р. вироблено 964 тис. т м'яса всіх видів, що на 0,2% більше порівняно із відповідним періодом минулого року.

Про свідчать дані Економічного дискусійного клубу.

Зокрема, зросло виробництво яловичини (+8,2%) та птиці (+0,5%), а виробництво свинини зменшилося на 2,8%.

Експорт м'яса та м'ясопродуктів за 5 місяців поточного року склав 154 тис. т (зріс на 50% до січня?травня 2016 року), імпорт — 71 тис. т (збільшення на 11%).

Як відмічається, частка м'яса птиці у загальних обсягах експорту становила 80% (124 тис. т, або на 42% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у ц. р. користувалася у Єгипті, Нідерландах, ОАЕ, Азербайджані.

0403
0403

Пожвавився попит зовнішнього ринку на яловичину та свинину, експорт яких у січні-травні ц. р. перевищив минулорічний більш, ніж у 2 рази. Найбільші обсяги цієї української продукції надійшли до країн колишнього СРСР — Білорусі, Азербайджану, Казахстану, Грузії, Молдови. У січні-травні вивезено 22 тис. т яловичини, що становить 18% від її вітчизняного виробництва, та 6 тис. т свинини (близько 2% від виробництва).

М'ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м'ясом птиці. При цьому, імпорт птиці у січні-травні ц. р. зріс на 47%, а свинини - зменшився на 15%. Імпортується м'ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні-травні 2017 р. склала 8,0%, додали в ЕДК.

Вибір читачів за тиждень

Відео