Травневий мед як джерело сил і енергії
Травневий — найбільш ранній з усіх зібраних протягом року видів меду — містить у собі все найкраще і найцінніше, що може подарувати природа. Це найбільш «активний» мед, який здавна цінується в народній медицині.
Травневий мед — перший мед, який з'являється в стільниках після тривалої зимівлі бджіл. У цей час бджоли збирають нектар із великої кількості видів рослин, тому травневий мед містить безліч ароматичних мінеральних солей, мікроелементів та інших речовин. Мед збирають в середині травня — на початку червня. Після дозрівання протягом 3—5 місяців, травневий мед стає дуже запашним, з ароматами яблуні, черемхи, вишні, шавлії, клена, суниці, акації та інших рослин, які цвітуть у цей час. Колір меду — світлий золотистий, а смак — дуже солодкий, без гіркоти.
Вважається, що травневий мед має дивовижну властивість — він не зацукровується тривалий час. Проте в деяких випадках це все ж відбувається. Причина проста: згущують мед велика кількість пилкових зерен.
Користь травневого меду
Травневий мед надає широку цілющу дію на організм, завдяки підвищеному вмісту мінеральних речовин, а також вітамінів, фруктози та глюкози. Залежно від того, нектару яких рослин в меді більше, властивості меду будуть відрізнятися. Наприклад, мед, отриманий на основі нектару акації, підходить для дитячого лікувального харчування. А мед, зібраний з квіток глоду, благотворно впливає на щитовидну залозу та серцево-судинну систему.
Дієтологи рекомендують щодня вживати травневий мед: він цілюще діє на всі системи та органи. Травневий мед має антибактеріальну, протизапальну, болезаспокійливу, кровоспинну та загальнозміцнювальну дію.
Глюкоза — відмінне джерело харчування для головного мозку, серця, м'язів і печінки. Тому травневий мед особливо корисний для людей, чия робота пов'язана з розумовою та фізичною працею.
Лікувальні властивості травневого меду
1. Лікування та профілактика цукрового діабету. Для переробки глюкози і фруктози, що містяться в меді, потрібно мінімум інсуліну, тому такий мед не навантажує підшлункову залозу і легко засвоюється. А фруктоза здатна захистити від виникнення і розвитку цукрового діабету. Травневий мед — один із найбільш солодких сортів, але все ж є дієтичним продуктом, тому не сприяє збільшенню ваги.
2. Лікує печінку та захворювання серцево-судинної системи (знижує тонус судин, артеріальний тиск), покращує процеси кровотворення, покращує якість крові. Для людей, що страждають на анемію, гіпертонію, недокрів'я рекомендується щодня з'їдати 100—150 г меду.
3. Розщеплює і виводить з організму відкладення, токсини, шлаки, солі важких металів.
4. Антибактеріальний і кровоспинний засіб. Травневий мед сприяє швидкому загоєнню ран, порізів, гнійних фурункулів і виразок, лікує хвороби і прискорює регенерацію шкіри.
5. Під час простудних захворювань, кашлю, ангіни, хронічних бронхолегеневих захворювань, грипу, ГРЗ, підвищеної температури: травневий мед діє як жарознижувальний, потогінний і протизапальний засіб.
6. Допомагає за атеросклерозу, головного болю, перевтоми, мігрені, захворювань органів зору.
7. Зміцнює імунітет і ослаблений організм. Покращує настрій, додає бадьорості.
8. Як заспокійливий засіб: за розладів нервової системи, безсоння.
9. Як засіб з догляду за шкірою обличчя (медові маски), для зміцнення волосся.
Джерело: epochtimes.com.ua