Ростислав Фук

Три заклади профтехосвіти на Тернопільщині отримають кошти на оновлення майстерень

Йдеться про суму 47 мільйонів гривень

На Тернопільщині визначили три заклади професійно-технічної освіти, які отримають державні кошти на оновлення майстерень. Зокрема, це стосується «Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою підготовкою», «Кременецького професійного ліцею» та «Чортківського вищого професійного училища». Про це повідомили у пресслужбі обласної військової адміністрації.

Це відбудеться в межах проєкту Міністерства освіти і науки України — «100 майстерень», метою якого є оновлення закладів професійної освіти, які навчатимуть професій для відбудови країни, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, вже визначено перші 72 профтехи по всій країні, які отримають 500 млн грн державних коштів на оновлення майстерень. З них понад 47 млн отримають заклади Тернопільщини.

Торік МОН оголосило про старт проєкту #100 майстерень, метою якого є оновлення майстерень закладів професійної освіти, які допоможуть учням ефективно і якісно навчатися найбільш потрібних професій для країни.

Найпопулярніші напрями, за якими будуть створені майстерні в 72 профтехах:

  • сільське господарство — 14 майстерень;
  • громадське харчування — 10 майстерень;
  • промисловість та машинобудування — 7 майстерень;
  • будівництво та автомобільний транспорт — 6 майстерень.

Майстерні будуть також створені за такими профілями як зварювання, металообробка, деревообробка тощо.

Також цьогоріч буде створено дві майстерні за профілем оператор дистанційно керованих апаратів, тобто оператор цивільних дронів.

Професію планують ліцензувати в 2024 році. За цим напрямом майстерні оновлять в Тернопільському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою і Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки.

Гайдлайни щодо вигляду майбутніх майстерень розробить МОН спільно з урбан-бюро «BigCityLab». Це дасть змогу зробити приміщення інноваційними, технологічними та зручними для навчання. Також спільно з дизайн-бюро «Spiilkа» МОН оновить дизайн сайтів профтехів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео