Орест Сарматський

Тих, хто не знає свого роду-племені на Тернопільщині поменшає (фото)

ArticleImages_66044_170210_4archive

Державний архів Тернопільської області володіє унікальними матеріалами, які допоможуть встановити родинне коріння

Понад 3600 архівних фондів і понад 720 тис. архівних справ зберігають у Державному архіві Тернопільської області, пише Володимир Мороз на сайті Релігійної служби інформації.

Зокрема, в архів можна знайти інформацію про своїх предків. Так, наприклад, є тут метричні книги римо-католицьких парафій Тернопільщини, які утворили два фонди: «Кременецький римо-католицький деканат» за 1766-1946рр., і «Повітові римо-католицькі деканати Галицького намісництва» за 1784-1945рр.

ArticleImages_66044_170210_3stelazhi
ArticleImages_66044_170210_3stelazhi

З метричних книг про народження римо-католицьких парафій Кременецького повіту можна почерпнути інформацію про населений пункт, номер будинку, в якому народилась дитина, ім’я дитини, дату її народження і хрещення, ім’я, прізвище батька та його соціальний стан, ім’я матері та віросповідання батьків. Інколи вказані дівоче прізвище матері та відомості про родину, з якої вона походить. На завершення метричного запису про народження подана інформація про хрещених батьків, ксьондза, який здійснив обряд хрещення та повитуху, яка приймала пологи.

У метричних книгах про одруження є така інформація: дата оголошення наречених про намір вступити в шлюб; дата вінчання; прізвища, імена та по батькові, соціальний стан та вік наречених; далі подані відомості про батьків і ксьондза, який здійснив обряд вінчання.

Метричні книги про смерть містять таку інформацію про померлу особу: ім’я та прізвище, дата смерті, дата та місце поховання, вік померлого(ої), причина смерті, соціальний стан і родина, яка залишилась; якщо померла дитина — вказані її батьки.

Цінну інформацію містять книги обліку населення і сповідальні книги — списки сімей римо-католицького віросповідання із зазначенням віку кожного парафіянина і парафіянки.

Записи в метричних книгах вели російською і польською мовами.

ArticleImages_66044_170210_2Polyansjkyj-Fedir
ArticleImages_66044_170210_2Polyansjkyj-Fedir

Щодо метричних книги греко-католицьких парафій Тернопільщини, то в архіві вони представлені періодом з 1763-по 1945 роки.  До цього фонду увійшли переважно метричні книги про народження, шлюб, смерть осіб, що мешкали в населених пунктах Бережанського, Бучацького, Заліщицького, Зборівського, Копичинського, Підгаєцького, Скалатського, Теребовлянського, Тернопільського, Чортківського повітів.

Метричні книги вели латинською мовою.Після 1918 р. в окремих парафіях, записи вели українського мовою.У записах містяться ті ж самі відомості, що і в книгах парафій римо-католицького віросповідання.

Метричні книги православних парафій колишнього Кременецького повіту утворили фонд «Православні парафіяльні управління Кременецького повіту Волинськоїгубернії» за 1838-1942рр.

Територіально вони охоплюють населені пункти сучасних Кременецького, Лановецького і Шумського районів, а також частину Збаразького району (колишній Вишнівецький кущ). Є окремі метричні книги сіл Ледихів і Дранча, що нині перебувають у складі Рівненської області.Всі записи в православних метричних книгах велись російською мовою.

У метричних книгах про смерть інформація аналогічна тій , що фіксувалася в книгах парафіян римо-католицького і греко-католицькоговіросповідання.

Метричні книги Єврейської синагоги Кременецького повіту Волинської губернії репрезентовані в архівному фонді, що охоплює період 1870-1938 роки. Такі книги тотожні тим, що велися в греко-католицьких, римо-католицьких і православних парафіях, водночас записи в них велись на ідиш і російською мовою.

Фото - RISU

Вибір читачів за тиждень

Відео