Оксана Бучко

У деяких школах Тернопільської громади можна вивчати фінансову грамотність (список)

finance

У кожній професії важливо бути фінансово грамотним. Отримати необхідні знання та навички можна у деяких школах Тернопільської громади. Фінансову грамотність можна викладати кейсами та вводити активності, схожі на справжні життєві ситуації.

Тож список шкіл, де викладають фінансову грамотність в ТМГ:

-ТНВК ШПЛ №2;

-ТЗОШ №4;

-ТНВК «Школа-ліцей» №6 ім. Назарія Яремчука;

-ТЗОШ №8;

-ТНВК ШЕЛ №9 ім.Іванни Блажкевич;

-ТЗОШ №10;

-ТЗОШ №16;

-ТЗОШ № 19;

-ТЗОШ №25;

-ТЗОШ №28;

-Тернопільська класична гімназія;

-Кобзарівська ЗОШ;

-Чернихівська ЗОШ;

Під час такого навчання учні повинні зрозуміти:

-Як оптимально витрачати гроші?

-Що таке бюджет родини і країни?

-Як працюють банки?

-Які є економічні зиски і ризики?

-Як планувати витрати?

Спеціалісти НУШ рекомендують вивчати дисципліну у процесі, а не окремим курсом, пише nus.org.ua. До прикладу, є розділ у 1 класі – Мій дім. У ньому діти вивчають, що таке світло, вода і тепло, що таке природнє і штучне світло. І в межах цього розділу можна розповісти учням, як вберегти і заощадити енергію.

Також показують, як діють принципи фінансової грамотності на практиці прямо під час буденної рутини у школі, впроваджуючи діяльність – схожу на справжню. Так, помітивши, що діти часто беруть більше і не доїдають, і тому багато продуктів викидають, вчителі в одній із приватних шкіл провели цілу освітню кампанію. Після неї діти почали звертати увагу на об’єм порцій і брати лише стільки, скільки з’їдять. Адже фінансова грамотність – це, зокрема, вміння планувати. Діти залюбки беруться за теми, дотичні до практичного застосування. Як розробити меню, щоб пригостити друзів: скільки для цього потрібно грошей, які страви мають бути.

У школі також проводять Дні лідерства. За Стівеном Кові (Стівен Річардз Кові – американський освітянин, письменник, підприємець та мотиваційний спікер; його найвідоміша книга – “7 звичок надзвичайно ефективних людей” – ред.), школярі вивчають 7 звичок. І одна із цих звичок – “я знаю свою мету”. Вони навчаються планувати не лише день, а й бюджет.

Двічі на рік у школі проводять великі дні лідерства і проекти. Один із проектів – благодійний ярмарок. У його межах діти планують, скільки вони хочуть заробити і що для цього робитимуть.

Також можна вчитися фінансової грамотності під час ігор:

-Діти можуть розподілити ролі-професії і вчитися заробляти гроші. Ці образні гроші можна обмінювати в шкільних крамничках канцтоварів на недорогі речі. Для кожного класу є свій рівень складності.

-Багато ігор є на сайті myclassroomeconomy.org, тож вчителі фінансової грамотності можуть співпрацювати із вчителями іноземних мов, аби користуватись матеріали ресурсу.

- Залучення батьків, які розкажуть свою історію: дітям буде цікаво дізнатися на основі реальних особистостей, які правила тої чи іншої професії.

Фото nus.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео