Ростислав Фук

Європейський союз і Україна хочуть розпочати переговори про членство у блоці вже до 1 липня

Офіційні особи кажуть, що Україна виконала більшу частину «домашнього завдання» щодо вступу в ЄС

Європейський союз і Україна хочуть розпочати переговори про членство у блоці до того, як Угорщина перейме головувати в Раді 1 липня. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, пише Суспільне.

Представники урядів 27 країн ЄС 29 травня обговорюють проєкт рамкової програми переговорів Комісії щодо вступу України та Молдови до ЄС, і не можна гаяти час. Один з європейських чиновників заявив, що бельгійське головування прагне до того, щоб переговори розпочалися на Раді зі спільних питань, зустрічі міністрів у справах ЄС, 25 червня, – йдеться в дописі.

Видання зазначає, що хоча в останньому звіті Єврокомісії щодо України згадуються деякі реформи, які Києву ще потрібно провести, перш ніж можна було розпочати переговори. Офіційні особи кажуть, що Україна виконала більшу частину «домашнього завдання». Це включає реформи для захисту етнічних і мовних меншин, як рекомендовано Венеціанською комісією.

За словами джерел, мало хто хоче чекати ще одного звіту, щоб підтвердити прогрес України в письмовій формі на тлі побоювань, що єврокомісар з питань розширення, угорець Олівер Варгеї, може затримати процес.

Варгеї не захоче робити це дуже швидко, — сказав високопоставлений чиновник.

Зазначається, що дипломати не очікують укладення угоди негайно, з огляду на те, скільки складних технічних питань належить вирішити. Ідея полягає в тому, щоб почати обговорення на рівні послів чутливих питань, зокрема про права меншин, які є ключовими для Угорщини, щоб досягти угоди в найближчі тижні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео