Ростислав Фук

У Кембриджі вийшла праця, присвячена археологічним дослідженням на Тернопільщині (фото)

Могильник культури шнурової кераміки та комарівської культури досліджували впродовж 2013-2015, 2019 років

Днями у Кембриджському університеті в Англії вийшла друком колективна робота, присвячена лабораторним дослідженням антропологічних решток поховань бронзової доби із Кордишева, що на Шумщині. Про це повідомив директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин. 

За його словами могильник культури шнурової кераміки та комарівської культури досліджували впродовж 2013-2015, 2019 років. Розкопано три кургани і досліджено понад десяток поховань.

Завдяки реалізації ґранту із Познанським університетом ім. Адама Міцкевича та у співпраці із професором університету - Пшемиславом Макаровічем вдалося здійснити ґрунтовні дослідження виявлених людських останків, застосувавши методи досліджень такі як: ДНК аналізи, С14, ізотопні та антропологічні. Завдяки чому уточнено абсолютну хронологію поховань, простежено дієту давніх людей, зокрема зафіксовано споживання проса, – каже Василь Ільчишин.

На сьогодні це чи не найдавніші археологічно зафіксовані сліди вирощування та споживання проса у Європі. Також завдяки аналізам ДНК вдалось простежити родинні зв'язки серед похованих людей. Зокрема, у групових могилах виявлено поховання жінки із власними дітьми.

Читайте також: У підземеллі собору на Тернопільщині знайшли розграбовані давні поховання

Фото Василя Ільчишина

Вибір читачів за тиждень

Відео