Тамара Коблик

На Тернопільщині археологи знайшли поховання жертв Волинської трагедії

Польща попросила дозвіл ексгумувати останки поляків, які виявили в Україні

Українські археологи спільно з польськими колегами виявили в колишньому селі Пужники на Тернопільщині місце масового поховання поляків, які загинули в 1940 роках. Про це у соціальній мережі «X» повідомив міністр канцелярії глави польського уряду Міхал Дворчик, пише ТСН.

У колишньому населеному пункті Пужники Чортківського району Тернопільської області польські та українські фахівці в результаті чотирьох місяців важких пошуків останків поляків.., знайшли братську могилу, куди в у 1945 році було складено тіла вбитих селян. Згідно з чинним законодавством, відповідним органам влади України було надіслано запит про надання згоди на ексгумацію, дослідження та гідне поховання, - зазначив Міхал Дворчик.

За його словами, це перший випадок за понад дев’ять років, коли в нашій державі виявили останки жертв Волинської трагедії.

Розкопки ж проводили археологи та антропологи Польської генетичної бази жертв тоталітаризму - Поморського медичного університету, представник Інституту національної пам’яті, українські археологи та польські волонтери фундації «Свобода і демократія», а також Асоціації скаутського руху Польщі.

Тема Волинської трагедії - одна з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Російська пропаганда намагається використовувати її, щоб посварити Україну та Польщу.

Нагадаємо, на Тернопільщині ексгумували рештки двох воїнів УПА.

Фото з допису Міхала Дворчика у соціальній мережі «X»

Вибір читачів за тиждень

Відео