Орест Сарматський

У Книгу рекордів Гіннеса потрапив бик з найдовшими рогами (Агроновини)

0201 (Copy)

Бик на прізвисько Пончо, що проживає на фермі в американському штаті Алабама, потрапив в Книгу рекордів Гіннесса, як володар найдовшого в світі рогів.

Про це пише «Агро-Центр».

Роги семирічного тваринного досягають в довжину 323, 74 сантиметри – цей показник більш, ніж удвічі перевищує ширину концертного рояля. У попереднього рекордсмена, бика на прізвисько Сато зі штату Техас, роги були на 3 сантиметри коротші.

Фермер Поуп придбав Пончо телям, коли тому було шість місяців. У бика дуже м’який, доброзичливий характер і він ніколи не користується своїми рогами в якості зброї. Сусіди приносять йому ласощі: він дуже любить яблука, моркву.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

Джинси з томатів: вчені шукають шляхи переробки сільськогосподарських культур

Професор Луїза Тріндаде з Університету Вагенінген вивчає, як можна повністю переробити такі агрокультури, як, наприклад, томати, конопля і міскантус, пише «Агро-Центр».

– Я сприймаю рослини як фабрику таких інгредієнтів, як білки, цукор і масла. Ці компоненти можуть бути використані для виробництва найрізноманітніших продуктів і товарів, якщо є достатній суспільний попит, – говорить вона.

Тріндаде підкреслює, що в листі і стеблах помідорів міститься велика кількість волокон, тому томатні волокна придатні для виробництва джинсової тканини. Але помідори, як і огірки, синтезують природним чином і речовини, які захищають ці рослини від фітопатогенних грибів. Вона хоче з’ясувати, які це біоактивні речовини і чи можна їх використовувати в якості консерванту або натурального пестициду.

Конопля – ще один потенційний і дуже перспективний кандидат для текстильної промисловості.

У співпраці з компанією по селекції рослин команда Тріндаде за допомогою біотехнологій створила три нових сорти конопель для отримання волокон. Ця конопля вже вирощується в Європі, після чого вона відправляється в Китай для переробки в текстиль.

В даний час вчені проводять експеримент зі 125 різними видами рослин конопель.

Дослідницька група під керівництвом Тріндаде також працює з міскантус, різновидом, що доставляється зі Східної Азії, для створення технологій з виробництва паперу, ізоляційних матеріалів і біопластика.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео