Орест Сарматський

У Києві експерти проаналізували роботу ОТГ Тернопільщини (фото)

Заставка01 (Copy)

У столиці України підбили результати оцінювання фінансового управління у громадах- партнерах Програми USAID DOBRE

У прес-центрі Українського кризового медіа-центру у Києві було презентовано результати оцінювання фінансового управління на місцевому рівні у 75-ти  громадах різних областей України, у тому числі й Тернопільщини.

За словами експертів, процес оцінювання управління фінансами дозволив сформувати для кожної громади не тільки рекомендації, але й покроковий план дій із шаблонами документів для усунення виявлених недоліків. Фахівці разом із представниками кожної громади розробили програми спроможності громад з внутрішнього контролю середньострокового бюджетного панування, проведення закупівель, управління активами.

Так , учасник круглого столу заступник Міністра фінансів України

Геннадій Пліс, зокрема, сказав, що коли говорити про надходження до місцевих бюджетів, то у громад більш-менш все нормально, адже якщо у 2014 поступлення до загального фонду місцевих бюджетів були 70 млрд грн., то зараз вони складають 266 млрд. грн.

- Темпи зростання бюджету об'єднаних громад набагато більш стрімкі, ніж темпи зростання держбюджету. Якщо проаналізувати регіони, то буде видно, що бюджети розвитку місцевих громад зросли в 67 разів у порівнянні з 2014 роком. А чому вони зросли? Бо загальний фонд їхніх бюджетів має профіцит. Якщо в 2013 році допомога держави місцевим громадам на розвиток була 500 мільйонів, то цього року вона складає близько 35 мільярдів. Це окрім того, що вони мають власний ресурс. У громадах є кошти на депозитах, неосвоєні кошти, навіть є вільні залишки, які не розподілені. Тож мені здається, що ситуація більш, ніж стабільна, - вважає заступник Міністра фінансів України Геннадій Пліс.

Серед іншого, відмічався прогрес фінансового управління Байковецької ОТГ, де за останніх два роки рівень виконання заходів громади – один із найвищих в Україні – 66%. А ось Золотопотіцька ОТГ має лише 28 відсотків – це найнижчий показник серед областей-партнерів проекту в Україні.

- Якщо громадяни не довіряють місцевій владі розпоряджатися грошима, вони рідше інвестуватимуть у свою громаду, не сплачуватимуть податки, тому що «чому я повинен віддавати вам свої гроші, якщо ви не можете ними розумно розпорядитися»? Показувати ефективність фінансового управління - дійсно важливо для розбудови такої довіри. Це створює довіру між громадою та центральною владою, покращує умови надання ресурсів для громади, - наголосив директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід. 

Згадувалися громади Тернопільщини і в контексті оптимізації мережі бюджетних установ. Так, у Теребовлянській ОТГ було оптимізовано структуру та штатну чисельність закладів. Йшлося і про видатки на заганодержавні функції, переважно на утримання апарату управління. Зокрема, найнижчий обсяг видатків у розрахунку на одного мешканця у цьому році передбачено у Вишнівецькій громаді – 0,6 тис грн.

Загалом, аналіз результатів оцінювання фінансового управління ОТГ дозволи вивити прогалини, які притаманні більшості об’єднаних громад. Нині, як вважають експерти Програми USAID DOBRE, громадам потрібна подальша робота у напрямку вдосконалення планових та стратегічних документів ОТГ, місцевих програм, вдосконалення адміністративного управління, підвищення прозорості та посилення участі населення в управлінні громадою.

Що ж, процес розвитку громад незворотній. І ніхто не хоче повертатися у минуле. Усі побачили ефект від перших років децентралізації.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео