Ростислав Фук

У Мін'юсті пояснили, чи зможуть залучити до війська засуджених

Розглядають також варіант, щоб ув'язнені або люди з судимістю виконували допоміжні функції у війську

тюрма_грати (1)

В Україні розглядають можливість мобілізації до війська людей із судимістю, тих, хто перебуває у місцях позбавлення волі, а також і довічно увʼязнених. Про це у коментарі Суспільному повідомила заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Щодо довічно ув'язнених, вона зазначила, що таких в Україні наразі майже 1600 осіб.

І їх характеристики, і їх стан, і стан здоров'я, і моральний стан, і бажання долучитися у них також різне. Тому ми перш за все бачимо перевагу в тих, хто замотивований. А вже по-друге, шукаємо юридичні конструкції, юридичні можливості звільняти таких людей, для того, щоб вони допомагали відсікати агресію, — сказала урядовиця.

Висоцька водночас уточнила, що наразі уряд у першу чергу розглядає можливість залучення до війська тих засуджених, які вже відбули покарання.

Тому в проєкті закону, який зараз розглядається про мобілізацію, ми передбачаємо саме таку можливість – надати людям, які мають судимість, тобто які є вільними, вже відбули покарання, жодних претензій у країни до них з юридичної точки зору немає, щоб цей статус не заважав їм в першу чергу, — зазначила вона.

За словами заступниці міністра, розглядається також варіант, щоб ув'язнені або люди з судимістю виконували допоміжні функції у війську, і це б було «доречніше, ніж просто перебувати у в'язниці».

Раніше голова Міністерства юстиції України Денис Малюська запропонував мобілізувати засуджених без їх згоди, заявивши, що захищати країну — це обовʼязок кожного.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув'язнених в Україні складала 52 609 людей.

Нагадаємо, 23 лютого Верховна рада України підтримала за основу і в цілому законопроєкт №11035 про демобілізацію військових строкової служби.

Читайте також: Чи вручатимуть повістки вночі – пояснюють аналітики

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео