Ростислав Фук

У мистецькій резиденції під Тернополем створюють колекцію одягу, натхненну епохою Соломії Крушельницької (фото)

Також учасники проєкту «Villa Salomea» працюють над коміксом про велику співачку, кольорують її чорно-білі фото та пишуть біографію для дітей 

Мистецька резиденція-ретрит «Villa Salomea», натхненна постаттю видатної оперної співачки Соломії Крушельницької триває у екооселі поблизу Тернополя. Це новий проєкт команди ГО «Мистецький фестиваль «Ї».

Ідея проєкту – створити для митців безпечний простір для творчості  та дати можливість по-новому осмислити постать Соломії Крушельницької, відновити суспільний дискурс про її спадщину, повідомляють організатори заходу.  Чому «Villa Salomea»? Саломеа – ім’я, яке зазначене в документі про хрещення Соломії Крушельницької, та й сама артистка неодноразово так підписувала свої листи.

Табличка біля будинку, яка зустрічає гостей

Із понад 100 заявок команда проєкту відібрала 12 митців, які отримали змогу творити в умовах війни в комфортній екооселі поблизу Тернополя. Проєкт передбачає 3 заїзди по 4 учасники.

Ми не просто даємо дванадцятьом митцям з України можливість попрацювати в умовах війни, а й трішки повчитися. Для цього у нас будуть лекторії, зокрема з інтелектуального права, - каже креативний продюсер резиденції «Villa Salomea» Юрій Вітяк. 

Учасники першого заїзду

Перший заїзд вже завершився. В ньому взяли участь:

  • Співачка Sonhe/Анастасія Дроздовська (Херсон-Київ), яка написала пісню про Соломію Крушельницьку, яку вже скоро можна буде почути на музичних платформах.
  • Композитор Мирослав Мелимук (м. Львів) з допомогою штучного інтелекту отримав голос Соломії Крушельницької зі старих записів, очистив його та наклав на власну музику, щоб дати змогу сучасним меломанам почути оперну діву.
  • Ілюстраторка Тетяна Адаменко (м. Дніпро) закінчила перший розділ дитячої книги, яка знайомить з біографією Соломії Крушельницької через речі, які їй належали.
  • Фотохудожниця Наталія Яворська (м. Тернопіль) в резиденції працювала над артбуком присвячений Соломії Крушельницької, де використовувала цитати співачки, світлини речей, що їй належали, спогади, людей, які її знали особисто.

Учасники другого заїзду

Зараз триває другий заїзд. Учасниками, якого стали:

  • Ілюстраторка Юлія Данилова (Харків), яка працює над коміксом про Соломію Крушельницьку.
  • Дизайнерка Тетяна Терехова (Хмельницький) на резиденції займається кольоруванням чорно-білих фото співачки.
  • Дизайнерка одягу Каріна Гаєва (Дніпро/Відень) створює колекцію одягу натхненну постаттю Крушельницької та її епохою.
  • Дитяча письменниця Ольга Купріян (Київ) пише біографію Соломії Крушельницької для дітей.

Екобудинок, в якому проживають учасники, збудований з використанням старовинних технік і відтворює традиційну хату Галичини.

Будинок, де живуть резиденти

Кожен заїзд закінчується підсумковим заходом, де учасники звітують про зроблене в ході резиденції. Звіт другого заїзду відбудеться 25 листопада об 13:00 в креативному кластері Na пошті. Організатори проєкту запрошують усіх тернополян. Вхід вільний.

Фото з відкритих джерел та організаторів проєкту «Villa Salomea»

Вибір читачів за тиждень

Відео